Евтино и широко достъпно лекарство може да помогне за спасяване

...
Евтино и широко достъпно лекарство може да помогне за спасяване
Коментари Харесай

Евтиният стероид дексаметазон спасява тежко болни с коронавирус?

Евтино и необятно налично лекарство може да помогне за избавяне на живота на пациенти , които са тежко заболели с ковид. Става въпрос за стеорида дексаметазон, осведоми Би Би Си.

Британски специалисти оповестиха, че лекуването със стероида в дребни дози е огромен пробив в битката със смъртоносния вирус.

Намалява риска от гибел с 1/3 при пациенти, които са сложени на апаратна вентилация. При тези с кислородна маска понижава смъртността с 1/5.

Лекарството е включено в най-голямата международна стратегия за тестване на съществуващи лекарства дали могат да се употребяват при лекуване на ковид.

Учени са пресметнали, че в случай че лекарството е било употребявано във Англия от началото на пандемията, можело е да бъде избавен животът на 5000 души . Тъй като лекарството е на ниска цена, може доста да помогне на бедните страни по света.

Лекарството се употребява при възпаления и наподобява, че оказва помощ за прекъсване на провалите, които могат да се случват, когато имунната система на човешкия провеждам реагира нападателно при опит да спре коронавирусa. Свръхреакцията на имунната система се назовава цитокинова стихия, която може да приключи с съдбовен край.

При изследването, водено от екип от Оксфордския университет, към 2000 приети в болница пациенти са получили дексаметазон и са съпоставени с близо 4000, които не са получили стероида.

При пациентите на апаратна вентилация лекарството понижава риска от гибел от 40% до 28% . При пациентите, които се нуждаят от О2, рискът от гибел е понижен от 25% до 20 на 100.

Професор Питър Хорби разяснява, че това е единственото лекарство до момента, което демонстрира понижаване на смъртността.

" Това е огромен пробив ", разгласи специалистът.

Лечението с дексаметазон в продължение на 10 дни коства към 5 английски лири на пациент.

Медикаментът наподобява обаче не оказва помощ на хора, които са с по-леки признаци и не се нуждаят от спомагателен О2.

Дексаметазонът се употребява от 60-те година на предишния век при разнообразни здравословни проблеми, такива като ревматоиден артрит и астма.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР