Евроресурс от над 6 млрд. лв. ще управлява новосформираното Министерство

...
Евроресурс от над 6 млрд. лв. ще управлява новосформираното Министерство
Коментари Харесай

Лорер и съпругата му ще управляват евроресурс от 6 милиарда лева

Евроресурс от над 6 милиарда лева ще ръководи новосформираното Министерство на нововъведенията и растежа, ръководено от близкия до премиера министър Даниел Лорер. Неговата администрация ще усвоява средствата по Плана за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз за икономическа промяна, които са към 2,5 милиарда лева, а също и още две европрограми за общо над 4 милиарда лева

Новината бе доказана в петък по време на парламентарния надзор от самия Даниел Лорер в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Деница Николова по какъв начин ще се подсигурява без значение ръководство и по какъв начин няма да се смесват и дублират действия по стратегиите, оповестяват от " Медиапул ".

От думите на министър Лорер стана ясно, че наред с проекта за възобновяване той ще ръководи и бъдещата стратегия за бизнеса " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " с запас 1.222 милиарда евро. Също на Лорер ще бъде поверена и Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна с запас от 885 510 000 евро.

Така, общата сума на средствата, за които ще дава отговор Министерството на нововъведенията, ще е над 6 милиарда лева

Съпругата на Даниел Лорер – Виолета, също ще има допир с тематиката за европарите в новата ѝ служба като шеф на кабинета на вицепремиера по еврофондовете и съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев. Виолета Лорер на два пъти бе зам.-министър на Асен Василев (в качеството му на длъжностен министър) – през 2013 година в Министерството на стопанската система и през 2021 година - в Министерството на финансите. В МФ Виолета Лорер отговаряше за Фонда на фондовете, който също ръководи пари по европрограми.

България ще може да получи първи средства по проекта за възобновяване и развиване до лятото, разгласи по-късно пред Българска национална телевизия министърът на нововъведенията Даниел Лорер.

Той изясни, че всички забележки на Еврокомисията са поправени и България ще изпрати проекта в Брюксел до края на седмицата.

Две са главните области, в които ще могат да започват незабавно планове - развиване на индустриалните области и поддръжка на дребни и междинни новаторски предприятия.

" Кандидатстването ще бъде доста сходно на кандидатстването за европейски стратегии, евентуално ще е опростено. Ще могат да аплайват компании, оператори по критерии, които ще бъдат авансово обявявани и ще бъдат бързи процедурите.

Европа е доста ясна - бъдещето на финансирането е зеленият преход. Това значи, че и в нашия европлан има заложени много съществени пера за зелен преход, а точно, за енергийни планове от всевъзможен тип - ВЕИ, системи за предпазване, които да обезпечат и прехода на Маришкия басейн към една по-чиста стопанска система ", изясни министърът.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР