Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани, сигурността и миграционната

...
Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани, сигурността и миграционната
Коментари Харесай

Словашкият външен министър ни подкрепи в отпадането на мониторинга на ЕК

Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани, сигурността и миграционната рецесия, излизането на Англия от Европейския съюз бяха съществени тематики на диалога на „ Дондуков “ 2 сред вицепрезидента Илияна Йотова и словашкият министър на външните работи и европейските въпроси Мирослав Лайчак.
Двамата бяха безапелационни, че присъединението на Република Северна Македония и Албания към Европейски Съюз е извънредно значимо за стабилността на района. Като сериозна стратегическа неточност дефинираха отлагането на началото на договарянията за двете страни.
Министър Лайчак акцентира поредната поддръжка на Словашката република за присъединението на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване.
Вицепрезидентът изиска поддръжката на Словакия в Европейския съвет за прекратяването на Механизма за съдействие и инспекция към България, на който преди дни Европейската комисия предложи да се постави край. Словашкият външен министър съобщи такава подготвеност, като посочи поредната поддръжка на Словакия и по този въпрос. Илияна Йотова акцентира неефективността на мониторинга и посочи нуждата от общи критерии за всички страни членки, по които да се прави оценка върховенството на закона.
Общо беше мнението, че системата на интернационалните връзки е в рецесия и се разрушават общоприети правила. Днес не се чува задоволително гласът на Европейския съюз, безапелационни бяха българският вицепрезидент и словашкият първи посланик. „ Бяхме привикнали с мира и реда и се оказахме неподготвени за рецесиите, които ни връхлетяха “, уточни Илияна Йотова. Вицепрезидентът чака нова сила от европейските институции и страните членки за решение на проблемите и повече самочувствие за съществени дейности на интернационалната сцена. „ Европа липсва на Балканите, липсва в Африка и в Близкия изток “, означи Илияна Йотова.
По време на срещата бяха изтъкнати обичайно положителното съдействие сред България и Словакия и другарските връзки сред двата народа. Обсъдени бяха контактите в областта на образованието и нововъведенията.
Вицепрезидентът Йотова благодари на словашкия външен министър за грижата на Словакия за Българското приблизително учебно заведение „ Христо Ботев “ и Българския културен институт. Преди година вицепрезидентът беше на посещаване в Словашката република, където беше посетител на 70-ия празник на учебното заведение, което се радва на огромен престиж в словашкото общество и притегля освен български деца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР