Европейският зелен пакт и Планът за възстановяване и устойчивост са

...
Европейският зелен пакт и Планът за възстановяване и устойчивост са
Коментари Харесай

Ще реформират централите от Маришкия басейн с пренос на водород

Европейският зелен пакт и Планът за възобновяване и резистентност са късмет за България и за ускорено развиване с грижа за хората, за бизнеса и за природата. Това съобщи ръководителят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева в границите на интернационален конгрес, отдаден на Механизма за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз и прехода на България, проведен от The Economist.

Решителни дейности са нужни освен за справяне с КОВИД-кризата, само че и за ръководството на провокациите, свързани с опазването на околната среда и изменението на климата, уточни Ивелина Василева. Тя означи, че Планът за възобновяване и резистентност планува не просто възобновяване от пандемията, а реализиране на новаторска, устойчива и цифрова стопанска система, учредена на зеления преход, към който са ориентирани близо 47% от средствата.

В дирек „ Зелена България “ на Плана са включени основни промени, свързани с енергийната успеваемост, намаляването на въглеродния отпечатък и енергийната активност, насърчаването на производството на чиста сила и разгръщането на капацитета на водородната стопанска система. Предвидени са вложения за възстановяване на напоителните системи и по-добро ръководство на водите, както и за актуализиране на стратегическата рамка в региона на биоразнообразието.

Заложено е създаване на инфраструктура за транспорт на водород и газообразни горива до топлоцентралите в Маришкия басейн, което ще докара до понижаване и следващо елиминиране на излъчванията от производството на ток от въглища. Ивелина Василева уточни и ограничения, ориентирани директно към хората – за безплатно финансиране от 50% на семействата без достъп до газ или централно топлоподаване за закупуването на високоефективни термопомпи, слънчеви системи за горещо водоснабдяване или фотоволтаични системи. Ще бъде подкрепено и санирането освен на многофамилни, само че и на еднофамилни жилищни здания.

Важно е националният План да не се преглежда изолирано, а в композиция с останалите дейности и финансови принадлежности, към които е скъпо допълнение, акцентира Ивелина Василева. Тя очерта като спомагателни преимущества ускорените периоди, в които ще се осъществя и взетите поради мнения на цивилен и съсловни организации.

По време на полемиката вицепрезидентът на Европейската капиталова банка (ЕИБ) Лиляна Павлова уточни, че всички планове на банката би трябвало да са съобразени с Парижкото съглашение, като е планувано до 2025 година 50% от всички вложения на ЕЦБ да бъдат в поддръжка на резистентност на климата и околната среда. Банката има ангажимент да активизира 1 трилион евро зелено финансиране в идващите години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР