Европейският съюз забрани употребата на най-широко използваните инсектициди в света,

...
Европейският съюз забрани употребата на най-широко използваните инсектициди в света,
Коментари Харесай

В името на пчелите ЕС гласува забрана за пестициди на открито

Европейският съюз забрани използването на най-широко употребяваните инсектициди в света, събощават международните организации. Ограничението важи за всички полета навън в страните-членки. Причината за тази сериозна рестрикция е огромната заплаха, която съставляват тези химикали за пчелите.

Забраната на неоникотиноидите, утвърдена от държавите-членки в петък, се чака да влезе в действие до края на тази година (2018 г.).

Това значи, че те ще могат да бъдат употребявани единствено в затворени оранжерии. Пълна възбрана на потребление под намерено небе се постанова за три вещества – имидаклоприд (разработен от " Байер кропсайънс " ), клотианидин (разработен от " Такеда кемикал индъстрис " и " Байер кропсайънс " ) и тиаметоксам на " Синджента ".

Пчелите и другите инсекти са жизненоважни за световното произвеждане на храни, защото опрашват три четвърти от всички култури. Намаляването на броя им през последните години се обясняваше частично с масираната приложимост на пестициди. През 2013 година Европейски Съюз забрани потреблението на неоникотиноиди за цъфтящи култури, които притеглят пчели, да вземем за пример за маслодайна рапица, царевица, жито, ечемик, овес. Сега обаче се вкарва съвсем цялостна възбрана.

 В името на пчелите Европейски Съюз гласоподава възбрана за пестициди навън
© Грийнпийс

Гласуването на предлагането бе отлагано редица пъти поради липса на единодушие. Днес обаче то бе признато с квалифицирано болшинство в интерес на възбраната.

Решаващ подтик за цялостната възбрана даде оповестения през февруари огромен теоретичен отчет на Европейския орган за сигурност на храните (ЕФСА) заключи, че високият риск за пчелите и за дивите пчели е резултат от потреблението на тези пестициди навън, защото замърсяват почвата и водата. Така тези пестициди стигат до диви цветя и в други култури. Скорошно изследване с проби от мед сподели, че замърсяването с неоникотиноиди е на световно равнище https://www.theguardian.com/environment/2017/oct/05/honey-tests-reveal-global-contamination-by-bee-harming-pesticides.>

Забраната на трите съществени неоникотиноида има необятна социална поддръжка, съвсем 5 милиона души са се подписали в петиция на акцията на група Аваз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР