Европейският съюз въведе в сряда нови правила за защита от

...
Европейският съюз въведе в сряда нови правила за защита от
Коментари Харесай

EС обвини Китай, че компартията деформира икономиката

Европейският съюз вкара в сряда нови правила за отбрана от извънредно на ниска цена импорт и категорично уточни Китай като обект на особено внимание, защото страната изкривява стопанската система на страната.

Заключението се съдържа в отчет от съвсем 500 страници, в които думата " дисторция " се употребява 92 пъти, а " намеса " - 95. В него се споделя, че политическата власт в Пекин оказва решаващо въздействие върху разпределянето на запаси, в това число терени и капитал, и " в доста забележителна степен " оказва въздействие върху разнообразни фактори на производството.

Докладът е значим и поради това, че Европейски Съюз промени метода към антидъмпинговите проблеми, разяснява " Ройтерс ". След две години на диспути и съвещания страните членки се споразумяха, че дъмпинг значи да се продава за експорт на цени под тези на вътрешния пазар за всички страни от Световната комерсиална организация.

Инструкция за искове от компании

Когато обаче става дума за " обилни пазарни деформации " - случай, който се чака да важи за доста китайски компании, методът се трансформира. Тогава ще се употребяват интернационалните индикатори за пресмятане на " справедливата цена " за продукта. Докладите на Европейски Съюз, покриващи съответни браншове или промишлености, имат за цел и да дават ориентировка на фирмите в Европейски Съюз, които желаят да подадат недоволство за подозрителен импорт и нелоялни търговски практики. След отчета за Китай се чака да последва и подобен за Русия.

Пекин желае китайската стопанска система да бъде приета за пазарна, откакто към този момент повече от 15 години страната е член на Световната комерсиална организация. Докладът на Европейски Съюз от сряда споделя, че " социалистическата пазарна стопанска система " е нещо друго. Основната причина е, че компартията дефинира и управлява всички аспекти на икономическия дневен ред, банките са инструмент за реализирането му посредством " изкривена " финансова система, в която се дават преференции на националните производители.

Китайският бизнес от фаворизираните браншове получава земи на доста ниски цени или даже гратис, употребява евтина сила и преференциално ниски лихви, а страната компактно управлява цените на суровините и лимитира правата на служащите.

Отделни глави в отчета са отдадени на производството на стомана, алуминий, химикали и керамични произведения и в тях се разказва по какъв начин държавната интервенция води до свръхпроизводство. Пекин твърди, че работи за решение на този проблем, само че промишлената му политика сочи тъкмо противоположното и в нея държавните компании играят водещата роля.

Нови наказания против Русия

Европейски Съюз ще изиска позволение да наложи на Русия наказания в размер на близо 1.4 милиарда евро годишно поради несъобразяването от Москва с разпоредбите на Световната комерсиална организация за търговия с свине и свинско месо. Искането ще бъде импортирано в СТО на 3 януари и по този начин ще стартира нова процедура против Русия, която през февруари към този момент изгуби един сходен случай.

Тогава Москва се съгласи да се съобрази с решението и да се поправи до 6 декември. Европейски Съюз съобщи в сряда, че това не се е случило и по тази причина желае утвърждение за сумата на глобите, равняваща се на общия износ за Русия, повишен с по 15% годишно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР