Европейският съюз трябва да преразгледа плана си за ефективна забрана

...
Европейският съюз трябва да преразгледа плана си за ефективна забрана
Коментари Харесай

ЕНП: ЕС трябва да преразгледа забраната за автомобили с двигатели с вътрешно горене

Европейският съюз би трябвало да преразгледа проекта си за ефикасна възбрана на новите коли с мотори с вътрешно горене от 2035 година на фона на възходящата рецесия в автомобилната промишленост, предизвести най-голямата политическа група в блока - дясноцентристката Европейска национална партия.

В изказване, представено от организация Блумбърг, ЕНП уточни, че проектът рискува да направи шофирането прекомерно скъпо и да реалокира работни места в автомобилния бранш в Китай. Въпреки че групата спря да приканва за отсрочване, тя изиска единният блок да следва " софтуерно безпристрастен " метод, който нормално се схваща като основаване на разпореждания за електронни горива (e-fuels) и решения, разнообразни от електрификацията.

" Трябва да подсигуряваме, че шофирането остава налично за всички, а освен за тези, които могат да си разрешат скъпи електрически коли ", уточни Йенс Гизеке, народен представител от ЕНП, който оказа помощ за воденето на договарянията по възбраната.

През 2026 година Европейската комисия би трябвало да прегледа напредъка към задачата за 2035 година за последователно прекратяване на продажбите на нови транспортни средства, задвижвани с мотори с вътрешно горене. Италия упорства този обзор да се реалокира за идната година, до момента в който автомобилното лоби на блока прикани за " незабавни дейности " по отношение на поетите ограничавания за нездравословни излъчвания да бъдат факт през 2025 година, като промишлеността евентуално ще бъде изправена пред милиарди евро санкции.

Пътният превоз е единственият бранш, в който излъчванията се повишават от 1990 година насам, тъй че всевъзможни основни промени в разпоредбите могат да слагат под въпрос по-широките цели на блока за реализиране на климатична индиферентност до 2050 година

Зелените групи споделят, че производителите на коли в Европейски Съюз, като Volkswagen, към този момент са години зад фирмите в Китай, които бързо минават към електрификация. Германската компания обмисля затваряне на заводи за първи път в историята си.

" Ние следим с огромно внимание и угриженост последните развития в автомобилната промишленост в Европейски Съюз ", сподели във вторник пред европарламента Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Европейска комисия, отговарящ а търговията. " Трябва да удвоим напъните си, тъй че пътят на електрификацията да остане жизнерадостен и необятно признат ", уточни още той.

Всички промени ще изискват предложение на Европейска комисия и тя към този момент алармира, че ще разреши изключване за по този начин наречените електронни горива, които се вършат благодарение на уловен въглероден диоксид и възобновима електрическа енергия, което ги прави на доктрина с нулеви чисти излъчвания. Италия пък желае биогоривата, създадени от зърнени култури, също да бъдат включени, само че екологичните групи споделят, че в никакъв случай няма да могат да доближат същия предел.

Дясноцентристката ЕНП и групите по-вдясно имат болшинство в Народното събрание на съюза, с цел да поддържат всяко намаляване на разпоредбите, само че 27-те страни членки на Европейски Съюз също би трябвало да се съгласят, отбелязва Блумбърг.

Не всички производители на коли обаче желаят блокът да отсрочи регламента за 2035 година, като се аргументират, че секторът се нуждае от сигурност, с цел да влага и поддръжка, с цел да реализира задачите на Европейски Съюз в региона на климата.

Volvo Car и десетки индустриални производители приканиха Брюксел да се придържа към проекта.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР