Европейският съюз трябва да бъде готов за действие на момента,

...
Европейският съюз трябва да бъде готов за действие на момента,
Коментари Харесай

Северен поток - една от главните причини за лошите отношения между САЩ И Русия

Европейският съюз би трябвало да бъде подготвен за деяние на момента, в случай че Съединени американски щати вкарат нови наказания срещу Русия, които ще допринесат до навреждане на европейските компании и европейските връзки с Москва. Една от хипотетичните ограничения е ограничението на американската пълномощия над фирмите от Европейски Съюз. Това е упоменато във вътрешен документ на Брюксел, забелязан от авторитетното английско издание Financial Times.
Във вътрешния документ на Европейски Съюз се приказва за това, че новите американски наказания могат директно да обиден огромно количество европейски компании, които на законно съображение си сътрудничат с Русия в железопътния бранш, в областта на минната индустрия, финансите, превоза и т. н.
Защо Съединени американски щати вкараха нови сурови наказания против Русия? Отговорът на първо място е обвързван със " Северен поток-2 ". Защото новите наказания се разгръщат директно върху всички европейски компании, които непосредствено или индиректно ще вземат участие в реализирането на този план. С други думи Съединени американски щати имат желание със мощ да отстранят своя съперник, т.е. Русия, доколкото те самите желаят да продават колкото се може повече природен газ на Европа. Газопроводът " Северен поток-2 " е сериозна опасност за тези проекти.
Да си напомним в резюме някой основни елементи за плана " Северен поток ". Става сума за германо-руски консорциум с името Nord Stream AG. Той беше основан през 2005 година и неговото седалище се намира в гр. Цуг. За основаването на консорциума персонално се договориха съветският президент Владимир Путин и някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер. Газопроводът " Северен поток " беше въведен в употреба (първата тръба) през 2011 гпдона, през 2012 година – втората тръба. Интересното е, че точно тогава ненадейно се изостриха връзките сред Москва и Вашингтон, изключително след американското нахлуване против Либия и последвалата американска позиция за промяната на режима в Сирия, която е съветски съдружник.
Случайно? Едва ли. Причините най-вероятно се състоят в 55 милиарда куб. метра газ, т.е. в годишната в мощ на " Северен поток ". Ако този газопровод е бил една от аргументите за начало на студена война №2, то какво ли ще стане с връзките сред Вашингтон и Москва, когато през 2019-2020 година проработи " Северен поток-2 ", с помощта на който размерът съветски газ, постъпващ в Европа, ще се удвои и ще доближи 110 милиарда кубически метра годишно?
Съдейки по всичко американската тактика е пресметната не за дейности след, а за дейности преди този момент, което значи, е ориентирана против това " Северен поток-2 " по този начин и в никакъв случай да не бъде осъществен.
Всъщност планът " Северен поток-2 " е уголемение на съществуващия " Северен поток-1 " – това са две влакна на газопровод, съединяващ съветския град Виборг с немския Грайфсвадлд. " Северен поток-2 " допуска строителството на две спомагателни тръби, които ще бъдат положени по същия маршрут, както и предходните. С други думи приказваме за един и същи газопровод, който усилва мощността си два пъти.
Разбира се, " Северен поток-2 " има голямо геополитическо значение и от него изключително се притесняват страните от Източна Европа, които в миналото бяха част от Съюз на съветските социалистически републики или влизаха в неговата сфера на въздействие. Защо? Достатъчно е да се огледа картата. Преди строителството на " Северен поток ", газът от Русия до Европа стигаше по " обичайния " сухопътен маршрут, който минаваше (и към момента преминава) през няколко директни страни: Украйна, Словакия, Чехия, Белорусия и Полша. Какво значи строителството на " Северен поток ", а изключително на " Северен поток-2 " за тези страни? Това, че Русия, в случай че пожелае, може " да спре кранчето “ и да насочва своя газ за многочислените си клиенти в Западна Европа по " Северен поток ". Естествено не е мъчно де си представим няколко сюжета, при които Русия би могла да реши да накаже една или друга страна, изключително тези, които счита за враждебно настроени към нея. Така Русия ще има доста работещ механизъм за влияние, а Германия може единствено да съчувства на директните страни, защото, в края на краищата, за нея главното е газът да доближава до нейната територия по един или различен маршрут – а всичко останало е на второ място.
Въобще, на Русия дори не ѝ е нужно безусловно да затваря кранчето и да приключва доставката през директни страни – задоволително е единствено да изпраща по-големи размери газ до Западна Европа по " Северен поток ". Това ще донесе на директните страни по-големи вреди, защото те ще изгубят директните такси. По подобен метод упоменатите страни неизбежно ще се лишат от огромно количество пари и ще останат без политическото въздействие, което имат през днешния ден с помощта на статута си на директни страни.
Между другото със " Северeн поток " са свързани многочислени завладяващи догадки и догатки. Например едно от тях се отнася до основната квартира в Швейцария. Критиците настояват, че немците и руснаците са основали щаб-квартирата там, тъй като Швейцария има репутацията на доста надеждна страна за всичко, що се отнася до опазването на секрети, изключително банкови. Привържениците на теорията на конспирацията настояват, че руснаците и немците скрито създават проекти, които са в положение да навредят на цялата останала Европа. Освен това някои настояват, че руснаците могат да се възползват от оптичните кабели, употребявани по маршрута на газопровода, с цел да наблюдават страните, с които Русия има напрегнати връзки - да вземем за пример Швеция.
Вероятно най-интересната хипотеза е обвързвана с настоящия шеф на консорциума Nord Stream AG Матияс Варниг, който на времето е работил за спецслужбите на Германска демократична република Щази. Между другото по това време, през 80-те години Владимир Путин също се е намирал в Германска демократична република и е работил за Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Макар Варниг да твърди, че се е срещнал с Путин през 1991 година, когато той заемаше поста началник на комисията за външни връзки в кметството на Санкт Петербург, слуховете за скрит план сред Щази и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) не стихват.
Някои немски източници опровергават думите на Варниг за първата му среща с Путин през 1991 година и настояват, че те двамата са се познавали добре преди този момент - срещнали са се в Дрезден, където са работили и двамата. Също по този начин има информация, че Варниг е сътрудничил непосредствено с полковника от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Путин при вербовката на жители на Западна Германия в интерес на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). За това сякаш са разказвали някогашни сътрудници на Варниг. Познанството траяло, когато след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и обединяването на Германия, Варниг станал една от основните фигури в немската банка Dresdner Bank. Скоро Варниг оглавил филиал на Dresdner Bank в Русия, и тогава под негово управление немската банка почнала тясно да си сътрудничи с съветските енергийни компании " Газпром " и " Роснефт ".
Каквото и да е ставало, само че през днешния ден Варниг е изпълнителен шеф на консорциума Nord Stream AG, а планът " Северен поток-2 " продължава да се осъществя. Съединени американски щати възприемат всичко това освен като подсилване на съветските позиции в Европа, само че и като очевиден руско-германски скрит план, ориентиран към това Съединени американски щати да бъдат лишени от въздействие. След края на Втората международна война минаха към този момент доста години, само че все пак Съединени американски щати както и преди считат, че имат право да управляват Европа, и в тази връзка Русия, естествено, за тях е директна опасност.
Въвеждането на наказания срещу Русия и европейските компании, които по някакъв метод вземат участие в строителството на " Северен поток-2 ", естествено е обезверена стъпка, единствено че тя не е обречена наложително на неуспех. Ще напомня, че Съединени американски щати имат задоволително безусловно лоялни (и настроени против Русия) съдружници в Централна и Източна Европа. Всичките те са страни-членки на Европейски Съюз и НАТО, подготвени да поддържат икономическата офанзивата на Съединени американски щати. Юнкер е от напълно различен свят, и заради своите примирителни заявки във връзка с Русия той към този момент попадна във вътрешния американски лист на неблагонадеждните.
Автор: Д. Марянович, " Адванс ". Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР