Европейският съюз ще засили доставките на оръжия за Украйна. Това

...
Европейският съюз ще засили доставките на оръжия за Украйна. Това
Коментари Харесай

ЕС засилва доставките на оръжия за Украйна и обмисля нови санкции

Европейският съюз ще ускори доставките на оръжия за Украйна. Това стана ясно след срещата на външните министри на страните членки.

„ Сигурността на украинците може да бъде предпазена единствено с оръжия. Ето за какво дружно като Европейски съюз и другари на украинския народ, ще засилим доставките на оръжия “, сподели външният министър на Германия Аналена Бербок.

Украйна изиска оръжия от всички страни, с цел да ускори защитата си против Русия. По-рано имаше полемики за това членки на НАТО, като България и Полша, да дават самолетите си, само че диалозите бяха прекъснати. Към момента България и Унгария са единствените страни от НАТО, които не обезпечават военна помощ на Украйна.

Междувременно откакто даде своята руска система за противовъздушна защита C-300, Словакия обмисля да изпрати и руски изтребители МиГ-29 на Украйна. Условието е страната да получи различна отбрана на личното ѝ въздушно пространство. Това заяви министър председателят на страната Едуард Хегер, представен от „ Ройтерс “.

Освен доставката на оръжия за Украйна, външните министри на Европейски Съюз разискаха и глобите върху вноса на съветски нефт. Европейската комисия приготвя оферти за петролно ембарго за Русия, само че на този стадий страните от Европейски Съюз не съумяват да реализират единодушие за енергийните наказания против Москва.

„ Енергийните въпроси са доста по-важни в Централна Европа, в сравнение с в Западната част на Европа. Това е несъразмерен потрес и би трябвало да се ръководи, съчетавайки единение и взаимност. За някои страни членки, които не употребяват съветски газ, е елементарно да кажат, че са подготвени да не го употребяват, само че за други, които са мощно подвластни, не е толкоз елементарно. Всички са наясно за огромния риск от тази мощна взаимозависимост “, сподели висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел след срещата.

 

Foreign Affairs Ministers discussed EU assistance in documenting war crimes. Perpetrators must be held accountable for violations of international law.

We also advanced discussions on sanctions. Nothing is off the table.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF)
Руският нефт съставлява една четвърт от вноса на недопечен нефт в Европейски Съюз. Санкциите към него се преглеждат като идната стъпка на Европейски Съюз, който се стреми да окаже напън върху Русия поради нашествието в Украйна.

„ В момента се работи върху гарантирането, че петролът ще е част от идващия пакет от наказания “, сподели ирландският външен министър Саймън Коуни.

Миналата седмица Съюзът утвърди пети пакет от наказания против Москва, който включва прекратяването на вноса на съветски въглища.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен сподели по-рано, че обмисля спомагателни наказания, засягащи вноса на нефт. Идеята ѝ включва налагането на мита върху съветския нефт или възбрана на някои петролни артикули.

Съединените щати и Англия са измежду страните, които към този момент не разрешиха съветския нефт, в опит да прекратят главният източник на доходи на Русия. Решението е по-трудно за европейската стопанска система заради нейната взаимозависимост и може да увеличи така и така високите цени на силата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР