Европейският съюз се нуждае от силна и иновативна индустрия като

...
Европейският съюз се нуждае от силна и иновативна индустрия като
Коментари Харесай

Караниколов: Европа се нуждае от силна и иновативна индустрия

Европейският съюз се нуждае от мощна и новаторска промишленост като източник на качествени работни места и мотор на конкурентоспособна, новаторска и устойчива стопанска система. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов на Форум „ Ден на Европейски Съюз промишлеността ", който се организира в Брюксел и е проведен от Европейската комисия, оповестиха от Министерството на стопанската система.

Министър Караниколов показа на форума основните заключения от неофициалния Съвет по конкурентоспособност, който се организира в София при започване на февруари, свързани с подготовката на бъдеща цялостна и дълготрайна индустриална тактика на Европейски Съюз с небосвод до 2030 година

Икономическият министър, посочи нуждата да се форсира работата по подготовка на цялостна и дълготрайна визия за промишлеността и навреме приемане на дълготраен и стратегически метод. По думите му дълготрайният метод на индустриалната политика би трябвало да е основан на развиване и осъвременяване на конкурентните преимущества на европейската стопанска система, а точно основните активи като положителната физическа и цифрова инфраструктура, уменията на работната мощ, новаторския капацитет на Европейски Съюз, добре функциониращите пазари, предвидимата и поредна регулаторна среда, както и дейно ръководство.

Министър Караниколов акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да развива капацитета си за нововъведения и да го трансформира в пазарни артикули, които да основат действителни преимущества за европейските предприятия и консуматори. „ Индустрията би трябвало да влага в новите технологии за прехода към цифрова и ниско-въглеродна стопанска система “, добави той.

По време на днешния ден на промишлеността се разисква общата индустриална политика на Съюза, конкурентоспособността, поддръжката за обичайните промишлености, нововъведенията. В полемиките са поканени представители на бизнеса, работодателски организации, представители на европейските институции, европейски комисари, министри от страните членки.

В рамките на Форума ръководителят на най-голямата европейска организация на бизнеса - БизнесЮръп, госпожа Емма Марчегалия персонално благодари на министър Караниколов за напъните за развиване на европейската индустриална политика и оцени чудесно работата на Българското председателство в тази посока, включително организацията на неофициалната среща на министрите на 1 февруари.

Преди началото Министър Караниколов се срещна със заместник-председателя на ЕК господин Юрки Катайнен, който изрази задоволството си от наличието на българския министър на стопанската система и акцентира надеждността на страната ни като предвидим сътрудник, балансьор и убеден член на Европейски Съюз. От своя страна Караниколов благодари за поканата и изрази поддръжка и взаимност с самодейностите и тематиките избрани за полемика в днешния ден на промишлеността.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР