Европейският съюз съобщи, че Обединеното кралство дължи 47,5 млрд. евро

...
Европейският съюз съобщи, че Обединеното кралство дължи 47,5 млрд. евро
Коментари Харесай

Брюксел: Сметката на Великобритания за Брекзит нарасна до 47,5 млрд. евро

Европейският съюз заяви, че Обединеното кралство дължи 47,5 милиарда евро на блока като част от финансовото съглашение за Брезкит, съобщи Ройтерс.

В консолидирания бюджетен отчет на Европейски Съюз за 2020 година се споделя, че парите се дължат на база серия от клаузи по договорката, на които са се съгласили и двете страни.

От  финансовото министерство на Англия обаче упорстват, че сметката по „ развода “ продължава да е в границите на диапазона от 40,74 до 45,40 милиарда евро, заяви „ Файненшъл таймс “ късно в четвъртък. Министерството на финансите не е дало отговор на настояването на Ройтерс за коментар.

Сумата от 47,5 милиарда евро е доста по-висока от предстоящото. Службата за бюджетна отговорност на Обединеното кралство (OBR) предвижда в отчет от март 2018 година, че сметката ще възлезе на 41,4 милиарда евро. По време на акцията за Брекзит поддръжниците на позицията, че Англия би трябвало да излезе от Европейския съюз, говореха за суми 35 милиарда и 39 милиарда евро.

От консолидирания отчет на Европейски Съюз излиза наяве, че в началото би трябвало да бъде платена сума от 6,8 милиарда евро през 2021 година, до момента в който останалата част от сметката е дължима на по-късен стадий.

Общата сума от 47,5 милиарда евро е посочена в отчета като „ чисто взимане от Обединеното кралство “.

От Ройтерс напомнят, че през декември Европейски Съюз и Англия подписаха договорка за търговия и съдействие след повече от четири години остри договаряния.

Напрежението сред двете страни обаче набъбна поради комерсиалните договорености за Северна Ирландия, защото отворената границата на провинцията с Република Ирландия е единствената сухопътна граница на Англия с Европейски Съюз и нейния просторен обединен пазар.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР