Европейският съюз рискува сериозни проблеми предвид факта, че на първата

...
Европейският съюз рискува сериозни проблеми предвид факта, че на първата
Коментари Харесай

В търсене на единство в ЕС - Брюксел се обърна към часовника

Европейският съюз рискува съществени проблеми поради обстоятелството, че на първата сесия на Европейския парламент за тази есен ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер разгласи следното – всички страни-членки на Европейски Съюз ще би трябвало до април следващата година да решат дали желаят да останат за непрекъснато на лятно или зимно часово време. Но с цел да се случи това, ще би трябвало и Европейският съвет, и Европейският парламент да се съгласят с предлагането на Европейска комисия.
За австрийското председателство на Европейски Съюз това ще е още един сериозен въпрос в дневния ред. Защото от Виена към този момент се чу мнение – бихме желали Европейски Съюз като цяло да реши да избере едната алтернатива, а не да има огромни разлики - едни да са на лятно, а други на зимно часово време. Като цяло това е и концепцията на Брюксел – посредством този въпрос Европейски Съюз да покаже единение – нещо, което е проблем в доста сфери за Съюза .
" Не предлагаме целият Европейски Съюз да превключи на лятно или зимно време. Предлагаме единствено да вземем решение по едно и също време ", изясни комисарят по превоза Виолета Булц. Тя просто обобщи резултатите от огромна анкета, извършена от Брюксел. В нея 4,6 млн. европейци дадоха отговор на въпроса желаят или не желаят да се спре с местенето на часовника поради лятното и зимното слънцестоене. 84% обявиха, че желаят завършек на смяната на времето.
Най-много взели участие в анкетата на Брюксел имаше от Германия – 3 млн. души. От България са дали своят вот единствено 0,18% от имащите право на присъединяване.
Скоростта, с която Европейска комисия работи по предлагането си, може да направи по този начин, че следващата година по това време Ирландия и Северна Ирландия да са с друго часово време – или пък прибалтийските страни т.е. все страни в една часова зона сега, разяснява европейското издание на Politico. Засега, съгласно Булц, Португалия, Испания, Гърция, Полша и Кипър залагат на лятното време, а Финландия, Дания и Холандия клонят към зимното. Финландия има намерение да започва публично допитване още този месец. Германският канцлер Ангела Меркел също поддържа концепцията за смяна, само че не разяснява какво би предпочела съгласно нея Германия – лятно или зимно време.
За транспортните компании, опериращи на единния пазар на Европейски Съюз сигурно може да е логистичен призрачен сън, в случай че има прекомерно доста разлики. Другият проблем е чисто бюрократичен – поради желанията на Европейска комисия, Европейският съвет и Европейският парламент би трябвало да решат преди идните евроизбори. А изключително за Народното събрание това надали ще е елементарно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР