Европейският съюз подготвя извънредни планове за ограничаване на цените на

...
Европейският съюз подготвя извънредни планове за ограничаване на цените на
Коментари Харесай

Как ЕС може да ограничи ръста на енергийните цени

Европейският съюз приготвя изключителни проекти за ограничение на цените на газа. Те включват обособяване на цените на електрическата енергия от растящите разноски за синьо гориво, както и по-дългосрочни промени, ориентирани към обезпечаване на по-евтина възобновима сила, предава Reuters.

Министрите на енергетиката от страните от Европейски Съюз ще се срещнат на 9 септември, с цел да обсъдят по какъв начин бързо да облекчат бремето от растящите енергийни цени върху бизнеса и семействата.

Европейските разноски за електрическа енергия скочиха през последната година поради рекордните цени на газа, тласкани от ограничението на съветските доставки. Европейските държавни управления упрекнаха Москва, че употребява силата като способ за изнудване след нахлуването си в Украйна. Руският газов колос „ Газпром “ пък твърди, че съкращенията на доставките са резултат от западните наказания и зародилите механически проблеми.

Промяната на енергийните системи на 27-те страни членки може да бъде комплицирана и продължителна – трансграничната търговия с енергийни артикули сред членовете на блока лиши две десетилетия, с цел да се появи и затвърди. Въпреки това политиците се надпреварват да намерят краткосрочно решение. Ето за какво Европа стартира да обмисля промени на енергийния пазар.
Защо цената на тока е обвързвана с газа?
В енергийната система на Европейски Съюз цената на електрическата енергия на едро се дефинира от индустриалните потребности на последната в класацията електроцентрала. Вятърните паркове, нуклеарните, въглищните и газовите централи, както и всички други генератори, наддават на пазара на сила, като най-евтините източници се подреждат преди всичко, следвани от по-скъпите, като газа. Получава се по този начин, че газовите централи постоянно са тези, които дефинират цената в системата.

Идеята е, че защото всички продават силата си на една и съща цена, по-евтините генератори за възобновима сила в последна сметка се радват на по-голям марж на облага. Този тласък води до повече вложения в производството на сила от зелени източници – нещо, от което Европа се нуждае, с цел да реализира задачите си в региона на климата.

Наскоро Испания съобщи, че системата е несправедлива, защото води до продажба на евтина възобновима сила на потребителите на същата цена като по-скъпата сила, основана на изкопаеми горива.

Цените на газа скочиха, защото Русия понижи размерите, които изпраща за Европа, както и на фона на интензивната световна конкуренция за неруски газ. Това докара до повишение на цената на производството на електрическа енергия от газ в Европа, което рефлектира върху образуването на по-високи общи цени на силата.

Базовият контракт за електрическа енергия в Германия за 2023 година скочи до рекордните 1050 евро за мегаватчас (MWh) в края на август – 14 пъти повече от равнището преди година, макар че от този момент цените отчасти се намалиха.

Други фактори, повишаващи цените на електрическата енергия, включват проблеми с френските атомни електроцентрали и тежката суша в Европа, която попречи на производството на водноелектрическа сила и засегна доставките на въглища.
Как Европейски Съюз може да промени цените на силата?
Председателят на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен сподели в сряда, че Европейска комисия ще предложи таван на цените за генератори на електричество, които не работят на газ.

Скокът в цените на електрическата енергия докара до огромни доходи за негазовите генератори с по-евтини експлоатационни разноски, като вятърни паркове и нуклеарни централи. Фон дер Лайен съобщи, че страните би трябвало да употребяват тавана, с цел да спестят тези доходи и да харчат парите за ограничение на потребителските сметки.

Проект на предлагането на Комисията гласи, че горната граница ще бъде 200 евро за мегаватчас – по-малко от половината от сегашните цени на електрическата енергия на едро в Германия. Вятърните и слънчеви ферми, централите за биомаса, атомните електроцентрали и генераторите на въглища ще бъдат измежду засегнатите.

Ограничението на цените ще бъде приложено и непотребните доходи ще бъдат възобновени след уреждането на транзакциите с електрическа енергия, тъй че мярката няма да засегне директно цените на европейския борсово търгуван пазар на електрическа енергия, се споделя в плана, който обаче може да се промени преди публикуването му.

Чехия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, също направи свои оферти. 

Те включват таван на цената на вносния газ от избрани страни, таван на цените на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия, или краткотрайно унищожаване на газовите електроцентрали от актуалната система на Европейски Съюз за установяване на цените на електрическата енергия.

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз ще обсъдят другите разновидности, когато се срещнат в петък. Всички нови политики или закони на Европейски Съюз ще се нуждаят от утвърждение от страните в блока.

Идеята за ограничение на цените на газа или електрическата енергия от дълго време срещна поддръжка от Испания, Белгия и други, а в този момент и от по-неохотните първоначално Австрия и Германия. Франция е измежду страните, подкрепящи дейностите за делене на цените на газа и електрическата енергия.

Фон дер Лайен също сподели, че Европейска комисия ще предложи таван на цените особено за газа от Русия – ход, ориентиран към понижаване на приходите, които Москва получава от продажба на гориво. Някои страни обаче са внимателни и споделят, че това носи риск от евентуално възмездие на Москва посредством цялостно прекъсване на така и така свитите доставки, които изпраща към Европа.

Друг вид може да бъде държавните управления да слагат предел на цената на газа и да заплащат на газовите компании разликата сред тавана и по-високата пазарна цена.

Държави, в това число Германия и Нидерландия, се опълчиха, защото това дейно ще субсидира производството на изкопаеми горива с обществени средства, които съгласно тях ще бъдат по-добре изразходвани за прекосяване към по-евтина чиста сила.

Чешките оферти включват краткотрайно ограничение на търговията с електрическа енергия на европейските тържища до транзакции в границите на деня.
Недостатъците
Високите цени на газа обезпечават финансов тласък за промишленостите и семействата да понижат потреблението си на газ – смяна в държанието, която държавните управления се пробват да насърчат, с цел да подсигуряват, че има задоволително гориво за прекосяване през зимата.

Ограничаването на цената на газа би лимитирало този тласък, а критиците споделят, че даже може да насърчи потреблението на повече синьо гориво, когато държавните управления би трябвало да вкарат политики за понижаване на потреблението.

Някои анализатори допускат, че целевата финансова поддръжка за семейства с ниски приходи и предприятия, наранени най-тежко от скока в цените, би била по-добър вид от преждевременно преразглеждане на пазара.

Остават и други въпроси за това по какъв начин държавните управления биха могли да лимитират разноските за захранвана с газ сила по метод, който не предизвиква притежателите на газови централи да създават по-малко сила, когато страните незабавно се нуждаят от нея.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР