Европейският съюз отпусна още 500 милиона евро финансова помощ за

...
Европейският съюз отпусна още 500 милиона евро финансова помощ за
Коментари Харесай

Още 500 милиона солидарност от ЕС за Украйна, изпраща ли Европа бронирана техника?

Европейският съюз отпусна още 500 милиона евро финансова помощ за Украйна, удостовери висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

“Докато Русия се приготвя за атака в Източна Украйна, от решаващо значение е да продължим и да засилим военната си поддръжка за Украйна, с цел да защитим нейната територия и население и да предотвратим по-нататъшни премеждия “, сподели Борел.

Допълнителната парична помощ усилва общия ангажимент на единния блока към Киев до над 1,5 милиарда евро от началото на военната интервенция на Москва в страната.

До този миг Европейският съюз е отпуснал общо 1.5 милиарда евро за поддръжка на Украйна във войната. Те са ориентирани върху придобиването на военно съоръжение на украинските въоръжени сили. Брюксел дефинира идващите седмици като решаващи за военния спор.

Изказването на Борел бе посрещнато остро от Москва. Специалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че думите му значат, че Европейският съюз се е трансформирал в “агресивна машина на НАТО”.

„ Това е организация, която носи експанзия в пространството, което директно смята за своя зона на отговорност. И в този момент различен въпрос: Европейският съюз, като де факто част от НАТО, счита кое пространство за своя зона на отговорност?”, попита Захарова по време на посещение в телевизионния канал “Россия-24”, представена от ТАСС.

По-рано Борел удостовери желанието на Европейския съюз да търси споразумяване на спора в Украйна със мощ и да разшири военната помощ за страната. Той съобщи тази позиция в понеделник при идването си на среща на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург. Според Борел “в идващите дни” ескалацията на напрежението в Донбас единствено ще се ускорява.
Междувременно в обществените мрежи се появи видео с влакови композиции натоварени с бронирана техника, за която се твърди, че има немски генезис и ще бъде превозена в Украйна. Информацията обаче не е доказана от публични източници. Видеото може да намерите при започване на публикацията и е снимано на дребна полска гара.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР