Европейският съюз остава силно ангажиран с европерспективата за страните от

...
Европейският съюз остава силно ангажиран с европерспективата за страните от
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер: ЕС е ангажиран с перспективата за страните от Западните Балкани

Европейският съюз остава мощно зает с европерспективата за страните от Западните Балкани. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след работната среща в София с премиера Бойко Борисов и с водачите на страните от района. По думите на Юнкер това ще стане вероятно през 2025 г, в случай че са изпълнени всички нужни условия. Премиерът Борисов акцентира, че Западните Балкани са неделима част от Европа и включването им в общото европейско пространство на сигурност и икономическо развиване е от стратегическо значение за трайната непоклатимост на целия Европейски съюз.

 © фотоси: Българска телеграфна агенция


Жан-Клод Юнкер пристигна у нас в края на Балканската си обиколка, дружно с еврокомисарите Федерика Могерини и Йоханес Хан. Каза, че доста обича България, похвали държавното управление и премиера за резултатите от председателството на съвета на Европейски Съюз досега. За страните от района Юнкер уточни, че имат предпочитание да подхващат промените, нужни за присъединение към Европейски Съюз, само че има още доста работа за вършене=
Жан-Клод Юнкер - ръководител на Европейска комисия: Не че желая да ги обидя, само че на този стадий нито една страна от Западните Балкани не дава отговор на всички условия за участие в Европейски Съюз, макар че имат голям прогрес.



Всички страни би трябвало да са завършили двустранните териториални спорове преди да се причислят, сподели още Юнкер и добави, че Европейски Съюз следи от близко тази неустойчивост, не я желае, а в противен случай държи на един спокоен район. Европейски Съюз е огромен пазар с доста позитивни резултати за стопанската система и задачата е Западните Балкани да попаднат в този обсег, бе безапелационен ръководителят на Еврокомисията.

Жан-Клод Юнкер - ръководител на Европейска комисия: Връщам се в Брюксел уверен, че мястото на Западните Балкани е в Европейски Съюз. Присъединяването не е фантазия, а нещо, което може да се осъществя. Трябва да се съсредоточим не толкоз върху крайните дати, а върху същността на самия развой. Не можем да вършим отстъпки по изискванията за присъединение. Наблягам на потребността да работим дружно и да имаме ефикасна битка против проведената престъпност и корупцията, която унищожава обществото.
Премиерът Бойко Борисов подчертава върху обстоятелството, че страните от Западните Балкани разчитат доста на помощта от Европейска комисия и хибридното финансиране от банките. До срещата на върха в София през май, по думите му, всички водачи от района са си сложили амбициозната задача да имат ясни и подготвени планове за създаване на предпочитаната инфраструктура в страните им, с цел да бъде разисквано съответното финансиране на свързаността в района - транспортна, цифрова и енергийна.


Бойко Борисов - министър-председател: Защото ние в идващите две-три години с сътрудника Вучич можем да кажем София - Белград или София - Истанбул също ще бъде подготвена, тъй като ни остават дребни прави.
Изключително значимо е построяването на Стратегическите транспортни коридори 4-8-10 и автомагистралата на мира Сърбия - Косово, уточни още Борисов.

Бойко Борисов - министър-председател: С тази си обиколка Жан Клод Юнкер сподели и цяла Европа го следи, че и там, където малко се приказва за Западните Балкани, най-малко поради него ще го чуят и ще го видят повече хора.
След извършените през днешния ден в Бояна двустранни срещи сред водачите на страните от района министър председателят е оптимист за бъдещето развиване на нерешените досега спорове.
Бойко Борисов - министър-председател: Тук е мястото, тъй като на Балканите има разнообразни ползи да потвърдиме, че ние това което вършим под егидата напълно на Европейски Съюз, не е ориентирано нито против Русия, нито против Турция нито против, който и да е от съседите, тъкмо противоположното желаеме на нашия район да реализираме мир, непоклатимост.
На всички срещи в сходен формат България съставлява и ползите на Гърция и Румъния, акцентира министър председателят Бойко Борисов и съобщи, че от тук нататък извънредно значими ще бъдат и взаимните дейности на всички страни от района против корупцията, проведената престъпност и тероризма.

Затова, по думите му, би трябвало да продължи взаимната работа на специфичните служби, службите за битка с проведената престъпност, прокуратурата, както и бързата обмяна на информация.



А в границите на двустранните си срещи с ръководителя на Еврокомисията, с президента на Косово Хашим Тачи и с министър председателите на Черна Гора и Албания - Душко Маркович и Еди Рама, Бойко Борисов акцентира, че включването на Западните Балкани ще подсигурява стабилността на целия Европейски Съюз.
 Бойко Борисов: Искаме в нашия район да реализираме мир и непоклатимост Бойко Борисов: Искаме в нашия район да реализираме мир и непоклатимост
За тези два месеца България освен има прогрес, само че и има и финализирани поети задължения, съобщи министър председателят Бойко Борисов на взаимен брифинг с пред...
 Юнкер: Засега нито една страна от Западните Балкани не е подготвена за Европейски Съюз Юнкер: Засега нито една страна от Западните Балкани не е подготвена за Европейски Съюз
Очарован съм да бъда тук в София, в скъпата ми България, България е страна, която доста обичам. С тези думи стартира речта си ръководителят на Европей...
 Съвместна конференция на Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер Съвместна конференция на Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер
Председателят на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер е на посещаване у нас. С визитата в София завършва обиколката на Юнкер в страните от Западните...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР