Европейският съюз няма да въведе цялостна визова забрана за руски

...
Европейският съюз няма да въведе цялостна визова забрана за руски
Коментари Харесай

ЕС отменя визовата сделка с Русия, но не прие пълна забрана за туристите

Европейският съюз няма да вкара цялостна визова възбрана за съветски жители. Заради разлики на втория ден от срещата в Прага, външните министри от общността се споразумяха да преустановят съглашение за облекчение на визовия режим. Това значи, че визите за съветски жители ще станат по-скъпи, а издаването им ще лишава повече време. 

Въпреки апела за единение, който посланик номер 1 на Европейски Съюз Жозеп Борел насочи, въпросът за визовия режим за съветски жители, раздели Стария континент. 

От едната страна застанаха главно източните и скандинавските страни.

 
От 1 септември Финландия лимитира туристическите визи за руснаци и предложихме сходни дейности да бъдат подхванати от целия Европейски съюз. Смятаме, че е значимо да покажем, че до момента в който украинците страдат, туризмът не би трябвало да продължава да действа както нормално.
Пека Хаависто, министър на външните работи на Финландия
Мога да напомня, че хора с туристически визи взривиха фабрика за муниции тук в Чехия. Мога да напомня Солсбъри. Мога да напомня някои убийства, които бяха осъществени. Неща, които се случиха преди войната. А след началото ѝ, виждаме възходящи опасности за сигурността. 
Едгарс Ринкевич, министър на външните работи на Латвия

Според страни като Германия и Франция обаче, визовите ограничавания биха били контрапродуктивни. 

 
Всеки, който в миналото е подавал вярно заявление за виза, знае, че може да отнеме месеци при положение на подозрение. Според мен това дава на всички страни еластичност.
Анабела Бербок, министър на външните работи на Германия

До консенсус за обща визова възбрана не се стигна. Вместо това на неофициалната среща, външните министри на Европейски Съюз се споразумяха за прекратяване на съглашение за облекчение на визовия режим с Русия. Това значи, че визите за съветски жители ще станат по-скъпи, а издаването им ще лишава повече време. Новината пристигна първо от външния министър на Унгария. В същото време той разгласи и, че страната му е подписала договорка с съветския Газпром за спомагателни доставки на газ от 1 септември. 

На неофициалното съвещание Германия предложи нови ограничавания, които да бъдат включени в предстоящ 8-и пакет наказания против Москва поради войната.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР