Европейският съюз няма да финансира стени и телени огради по

...
Европейският съюз няма да финансира стени и телени огради по
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен е против издигането на стени по границите

Европейският съюз няма да финансира стени и телени огради по границите, с цел да попречи на идването на мигранти, както желаеха дванайсет страни, в това число България, Литва и Австрия, заяви Франс прес, като цитира изказване на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Заявих доста ясно, че има отдавнашна обща позиция на Комисията и Европарламента, че няма да се финансират стени и огради от бодлива тел ", съобщи ръководителката на европейската изпълнителна власт след края на срещата на 27-те страни в Брюксел, на която беше разискван този въпрос. Литва построява ограда от бодлива тел по границата си с Беларус, с цел да спре притока на мигранти, за който Европейски Съюз твърди, че е проведен от режима на беларуския президент Александър Лукашенко в отговор на европейските наказания против Минск. Президентът на Литва Гитанас Науседа сподели в Брюксел през днешния ден, че сходни ограничения са " най-необходими в кратковременен проект за ръководство на тази рецесия ".

" Ако Литва построи бариера, тя би трябвало да може да разчита на нашата взаимност. Не би трябвало литовските данъкоплатци да финансират това сами ", съобщи новият австрийски канцлер Александър Шаленберг. Министрите на вътрешните работи от 12 страни (Австрия, България, Кипър, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия и Словакия) написаха на 7 октомври писмо до Комисията с молба Европейски Съюз да финансира построяването на такива огради.

" Физическата преграда наподобява е ефикасна мярка за отбрана на границите, която обслужва ползите на целия Европейски Съюз, а освен на страните-членки, намиращи се на първа линия ", настояват те. Тогава комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отговори, че страните имат " опцията и правото да построяват огради ", само че означи, че потреблението на лимитираните европейски средства за тази цел е обособен въпрос. Полша, сходно на Литва, стартира да построява ограда от бодлива тел на част от границата си с Беларус. Унгария от своя страна издигна такава бариера на границата със Сърбия и Хърватия по време на миграционната рецесия от 2015 година. Словения направи същото с Хърватия, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР