Европейският съюз напълни подземните хранилища за газ за отоплителния сезон

...
Европейският съюз напълни подземните хранилища за газ за отоплителния сезон
Коментари Харесай

Европа е готова за зимна газова война с Русия

Европейският съюз изпълни подземните складове за газ за отоплителния сезон два месеца предварително. Резервите обаче не подсигуряват победа в газовата война с Русия , която Владимир Путин стартира доста преди нахлуването в Украйна, написа съветската редакция на BBC.

Дали Европа ще успее да избегне нова рецесия ще зависи от това дали зимата ще е топла или студена, дали европейците ще затегнат още повече коланите и дали ще има спирания на доставките на газ от други източници с изключение на Русия заради повреди и стачки. Засега новините за Европа са обнадеждаващи. Но даже и всичко да се развие добре, главният коз отново е в ръцете на Путин. Ако той реши да играе ва банк и спре последните два тръбопровода за Европа - през Украйна и Турция, Европа няма да избегне огромна енергийна рецесия. Благодарение на запасите не е наложително това да стане през идната зима., се споделя в разбор на Алексей Калмиков от медията.

Капацитет и запълване на газозохранилищата

По принцип запасите в подземните газохранилища в Европейски Съюз се изчерпват до пролетта и се допълват до ноември, когато хората в Северна Европа включват газовото отопление. Миналата зима беше топла и повече от половината от запасите останаха неизползвани, при единствено 25% година по-рано.

До април обаче доставките от Русия към този момент доближиха историческо дъно и Европейският съюз, опасявайки се от прекъсването им, одобри нарастване на наложителните запаси - хранилищата да бъдат запълнени на 90% до 1 ноември. Миналата година, преди взривяването на Северен поток, задачата беше по-скромна - 80%. Повишената норма беше изпълнена в средата на август и в този момент газохранилищата са запълнени приблизително на 95%. В някои страни като Латвия и Франция те са към момента на 90%, само че страните, където е концентриран главният потенциал за подземно предпазване на газ - Германия, Холандия, Австрия и Унгария, към този момент са достигнати 95%.

Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон съобщи тази седмица, че Европейски Съюз е запасен с повече от 100 милиарда кубични метра газ. Този запас ще покрие почти една трета от търсенето през зимата. 27-те страни от Европейския съюз с население от общо 450 милиона души ще употребяват 490 милиарда кубически метра газ през 2023 година, съгласно прогноза от юли на Международната организация по енергетика (МАЕ), а пикът на търсенето е тъкмо през зимата.

Тъй като и цялостният потенциал на газохранилищата не е задоволителен, с цел да се избегне рецесия, Европа търси по какъв начин да икономиса и от кое място другаде да докопа газ.
 Полша желае възбрана за съветските диаманти и втечнения природен газ
Полша желае възбрана за съветските диаманти и втечнения природен газ

Варшава упорства и за привеждане в сходство глобите против Русия и Беларус

Украинските складове - на помощ

Търговците на газ наподобява са намерили отговора на втория въпрос - украинските складове. За разлика от европейските все още те са запълнени едвам на 35%. След като Европейски Съюз доближи 90% от потенциала на газохранилищата си, Европа внезапно усили доставките за Украйна.

Седмичните размери, минаващи през тръбопроводите, които в миналото са снабдявали Полша, Румъния, Словакия и Унгария с съветски газ и в този момент транспортират газ в противоположна посока, надвишават 200 милиона кубически метра, което се равнява на 4% от целия европейски импорт или 40% от вноса на газ от Русия, съгласно анализатора на Bruegel Бен МакУилямс. Настоящото равнище на запълване на газохранилищата на процедура подсигурява удобна зима за Европейския съюз, безапелационни са специалистите. " Дори и при най-лошия сюжет (студена зима и понижаване на доставките на полутечен газ на международния пазар), към момента ще има газ в хранилищата, даже в случай че съветските доставки спрат ", твърди анализатор на Bruegel - Георг Закман.

" Сега Русия доставя на Европейски Съюз към 1,7 милиарда кубически метра на месец. Така че, даже и доставките да спрат, това единствено по себе си няма да докара до дефицит на газ през идната зима ", счита и Мигел Гил Тертре, основен икономист в енергийната на Европейската комисия.

Въпреки това, в края на отоплителния сезон, при този сюжет, съвсем няма да остане газ в хранилищата, което ще докара до проблеми през идната зима.
 Турция основава инфраструктура за районен газов хъб
Турция основава инфраструктура за районен газов хъб

Анкара желае да строи и атомна централа покрай България

" Путин мислеше да притисне Европа "

Анализаторите гадаят дали Путин ще изиграе последния си коз в обстановка, в която даже цялостното затваряне на Европа не подсигурява неотложен резултат. " Путин мислеше да притисне Европа, това беше проект А. План Б нямаше ", разяснява Татяна Митрова от Центъра за международна енергийна политика към Колумбийския университет.

Кремъл стартира да стяга кранчето доста преди нашествието. Тогава Европа беше по-уязвима. В продължение на десетилетия Европейски Съюз все по-силно се обвързваше с Русия с нови тръбопроводи, а съветският газ покриваше 40% от всички европейски потребности от газ. И тъкмо когато изглеждаше неотложно, " Газпром ", следен от Путин, стартира систематично да понижава доставките. Това стана година и половина преди нахлуването в Украйна. И откакто военният блицкриг се провали, Кремъл отвори втори фронт - газова война против Европейски Съюз, надявайки се да провокира енергийна рецесия и обществено неодобрение, с цел да подкопае решимостта на 27-те страни от Европейски Съюз да оказват помощ на Украйна да се отбрани. Доставките са спаднали до исторически минимуми.

Европа не трепна, стартира заедно да пести газ и даде съвсем 1 трилион евро за подкрепяне на популацията и бизнеса и образуване на различни доставки на безценен полутечен газ. За наслада на европейците предходната зима също беше извънредно топла.

Окрилен от междинната победа, Европейски Съюз предприе контраатака и вкара съвсем цялостно ембарго върху вноса на съветски нефт и нефтопродукти. За газът наказания в никакъв случай не е имало, само че някои страни отхвърлиха от него непринудено.

Същевременно Европейският съюз разгласи желанието си изцяло да се откаже от вноса на изкопаеми горива от Русия до 2027 година

Вкъщи е студено, на открито е топло

В момента Европейски Съюз е подвластен на по-малко от 8% от доставките на газ от съветски тръбопроводи. Намирането на опция на тези осем % обаче е съвсем невъзможна. Потреблението на газ към този момент не може да се понижи с още 15% както предходната година, защото промишлеността и популацията съвсем са изчерпали съществуващите благоприятни условия за спестявания, а въвеждането на нови е скъпо и времеемко начинание. Според европейския комисар Кадри Симсон, в случай че това бъде реализирано още веднъж, Европейски Съюз ще спести още 65 милиарда кубични метра до март 2024 година Според оценки на МАЕ през първата половина на 2023 година търсенето на газ в Европейски Съюз е намаляло с 30 милиарда кубични метра. За да се изпълнят прогнозите на Симсън, европейците ще би трябвало да се свият в най-студените месеци най-малко до равнището от миналогодишната зима, която се оказа рекордно топла.

Засега европейският център " Коперник " предвижда температури през октомври над междинните и като цяло меко време в Западна Европа до Нова година. Но най-мразовитите месеци обичайно са януари и февруари и за тях към момента няма прогнози.
 С меморандум с Унгария „ Булгаргаз “ декларира подготвеност да утвърждава Южния газов кулоар
С меморандум с Унгария „ Булгаргаз “ декларира подготвеност да утвърждава Южния газов кулоар

Подписан е в границите на визитата на Румен Радев за присъединяване във конгрес " Семейството е ключът към сигурността "

Беше съветски газ, стана полутечен

Ако се получи доста да се понижи потреблението за сметка на икономии и времето, би трябвало да се одобри опцията за загуба на тези съветски 8%, като се усили вносът от други страни. Това обаче също е проблематично. Празни тръбопроводи няма и единственият вид са доставките на полутечен газ по море. Най-големите производители са Съединени американски щати и Катар. Европейски Съюз продължава да купува полутечен газ от Русия - 12,4 милиарда кубически метра за последните 12 месеца, съгласно Симсън.

Сега втечненият газ играе същата роля за Европейски Съюз, както доставяният по тръбопроводи съветския газ преди войната. През първата половина на годината втечненият покрива 40% от потребностите от природен газ на страните от Европейския съюз, отбелязва МАЕ. Рязко увеличение на доставките е нереалистично. Мощностите за полутечен газ в света са лимитирани, като чак в средата на 2025 година се чака въвеждане в употреба на редица планове, което общо ще усили за година доставките с към 13%. Това не се е случвало до момента в късата история на младата газова промишленост.

Това - по-късно. Сега обаче на пазара няма остатък и всяко повишение на търсенето, да вземем за пример при възобновяване на китайската стопанска система или спиране на доставките поради повреди и стачки на терминали в Съединени американски щати и Австралия, води до скок на цените. Това е още една причина за общото утежняване на енергийната сигурност на Европейски Съюз поради газовата война на Путин.

По тръбопроводи газ се доставяше по дълготрайни контракти, в обезпечени размери и на непрекъснато ниски цени. Втечненият газ се продава на парче пазара, където цените се дефинират не от контракти, а от салдото сред търсене и предложение и продавачите могат когато и да е да извърнат курса на танкера в морето и да го изпратят там, където цените са по-добри, даже от Европа до Азия.

Какво може да възпре Путин от ескалация?

На Европа й остава да се надява, че прагматизмът внезапно ще надделее в Кремъл и Путин ще се съгласи да доставя газ до 2027 година, когато Европейски Съюз самичък ще се откаже изцяло от съветските доставки.

Анализаторите привеждат три аргумента в интерес на този сюжет. Първо, Русия се нуждае от пари за война. Второ, с намаляването на износа по тръбопроводи за Европейски Съюз, държавната компания Газпром губи освен облаги, само че и отстъпва европейския пазар на своя частен съперник Новатек, защото той доставя полутечен газ. И трето, Русия има купувачи на газ в Европейски Съюз единствено в няколко страни, благосклонни към Кремъл, като Унгария и Сърбия. Спирайки кранчето, Кремъл ще загуби и това въздействие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР