Европейският съюз иска да окаже натиск върху Китай да заеме

...
Европейският съюз иска да окаже натиск върху Китай да заеме
Коментари Харесай

ЕС иска Китай да заеме неутрална позиция относно руската инвазия в Украйна



Европейският съюз желае да окаже напън върху Китай да заеме неутрална позиция във връзка с нашествието на Русия в Украйна, обявиха пред CNBC източници, осведомени с въпроса, преди виртуалната среща сред Брюксел и Пекин този петък (1-ви април).

Сред западните представители има угриженост по отношение на ролята, която Китай може да играе във войната сред Русия и Украйна. Досега китайските управляващи отхвърлиха изцяло да жигосат непредизвиканото навлизане на Русия в Украйна, като Пекин се въздържаха по време на гласуването на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, осъждаща Москва.

Китай също по този начин поддържа недоволствата на Москва по отношение на разширението на НАТО, а представители на Съединени американски щати показаха, че Русия е поискала от Китай военна и икономическа поддръжка – нещо, което обаче Кремъл и Пекин отхвърлиха.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще беседват в петък с китайския министър председател Ли Къцян в 10.00 часа брюкселско време (11.00 ч. българско) и по-късно с китайския президент Си Цзинпин в 14.00 часа (15.00 ч. българско време).

Целта на срещата на върха е " да се подсигурява по някакъв метод неутралитета на Китай, тъй че Пекин да не оказва помощ на Русия “, уточни прд CNBC представител на Европейски Съюз, който пожела да резервира анонимност заради чувствителността на полемиките, сподели пред CNBC във вторник.

Същият чиновник сподели, че икономическите връзки сред Европейски Съюз и Китай, както и неотдавнашните търговски разногласия също могат да бъдат повдигнати като въпроси по време на диалозите, само че " фокусът несъмнено е върху Русия ".

Втори европейски представител, също осведомен с диалозите, сподели пред CNBC, че срещата е " определящ миг за връзките сред Европейски Съюз и Китай “. " Ако Китай се причислят към Русия, това явно ще има доста отрицателно влияние върху връзките на азиатска страна с Европейски Съюз “, означи вторият чиновник от Европейски Съюз.

Трети чиновник на Европейски Съюз, който също избра да остане неизвестен, сподели, че срещата на върха в началото е имала за цел да разгласи " дребни двустранни начинания ". " Но нещата се трансформираха ", уточни той, добавяйки, че " основното обръщение би трябвало да бъде, че ще има последици, в случай че Китай заобиколи западните наказания, наложени на Москва “.

По-рано този месец министърът на външните работи на Естония Ева-Мария Лиймец сподели пред CNBC, че в случай че Китай помогне на Русия при нашествието в Украйна, тогава Западът би трябвало да разиска глобите и против Пекин.

Говорейки пред CNBC предходната седмица, италианският министър председател Марио Драги пък сподели: " Китай е най-важната страна, те могат да бъдат от решаващо значение в мирния развой, имат доста лостове и по тази причина всички чакаме ".

Италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо също приказва пред CNBC във вторник:

" Ние постоянно сме призовавали всички наши интернационалните сътрудници и даже тези участници, с които не сме съгласни, да реализираме мир и дипломатическо решение. Дори Китай, сходно на Турция и доста други страни, могат да допринесат за това изпитание.

" Много е значимо да участваме в това изпитание, с цел да можем групово да покажем на съветския президент Владимир Путин, че дипломатическото решение е по-добър вид за него, в сравнение с да продължи тази война “, добави Ди Майо.

Отношенията на Европейски Съюз с Китай са нервни през последните години.

И двамата страни подписаха капиталова договорка в края на 2020 година - тъкмо преди президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да дойде в Белия дом. Въпреки това Европейски Съюз, единствено няколко месеца по-късно, реши да замрази съглашението, базирайки се на опасения по отношение на нарушаванията на правата на индивида в Китай.

Съвсем неотдавна Европейската комисия заведе дело против Китай в Световната комерсиална организация, аргументирайки дискриминационни търговски практики против Литва, страна от Европейски Съюз.

" Срещата на върха в петък имаше за цел да се преразгледа годината на напрежение сред Европейски Съюз и Китай и да се сътвори нова почва за съдействие. Нахлуването на Русия в Украйна и отводът на Китай да осъди офанзивата на Москва обаче уверено помрачиха упованията на Европа за рестартиране на двустранните връзки ", споделиха анализатори от консултантската компания Eurasia Group.

" Европейското отчаяние от Китай по отношение на Украйна, съчетано с най-силното трансатлантическо единение от повече от две десетилетия, ще поддържа отсега нататък по-тясното съдействие сред Европейски Съюз и Съединени американски щати против Пекин отсега нататък “.

Трансатлантическите връзки се усъвършенстваха след нахлуването на Русия в Украйна. След външнополитическите им разлики по отношение на завладяването на Афганистан от талибаните през лятото на 2021 година и спорната договорка за нуклеарни подводници сред Съединени американски щати и Австралия, която ядоса Франция, в този момент наподобява има по-голямо съдействие сред Вашингтон и Брюксел.

Те координират глобите против Русия и Съединени американски щати и сега работят върху поддръжката на Европейски Съюз да стане по-независим от съветската сила.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР