Европейският съвет официално одобри решението на страните от Г-7 и

...
Европейският съвет официално одобри решението на страните от Г-7 и
Коментари Харесай

От 5 февруари влизат в сила ценови тавани за руски дизел и мазут

Европейският съвет публично утвърди решението на страните от Г-7 и Австралия да се въведат ценови тавани за руските петролни артикули, доставяни по море, съобщи днес пресслужбата на Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия.

Преди ден страните от Групата на седемте и Австралия се споразумяха да наложат ценови таван от 100 $ за руските висококачествени петролни артикули като дизеловото гориво, керосина и газьол и 45 $ за мазут и нафта. 

Подобно ценово ограничение (60 $ за барел) към този момент бе наложено от 5 декември върху износа на съветски нефт като задачата е да се понижат финансовите запаси, с които съветският президент Владимир Путин разполага, с цел да води война с Украйна. За разлика от петролното ембарго новите ценови тавани не засягат вноса в Европейски Съюз, а покупко-продажби, сключвани от трети страни. Забранява се на европейски застрахователни компании да подсигуряват такива покупко-продажби и да дават други услуги по реализирането им, а на транспортни компании да придвижват горивата по море, в случай че продажната цена, при която е подписан договорът, надвишава избрания предел.

Ценовите тавани за съветските петролни артикули ще се прилага от 5 февруари, като се дава преходен интервал от 55 дни за артикули закупени и натоварени пред тази дата. Пазарните наблюдаващи предизвестиха, че логистиката на корабоплаването може да се окаже по-предизвикателна, защото рафинираните артикули, които нормално пътуват в по-малки танкери, се нуждаят от по-голям потенциал за транспорт. 

Съединени американски щати оповестиха краткотрайно изключение за България и няколко страни от Европейски Съюз за новите наказания за съветските петролни артикули, които влизат в действие на следващия ден, оповестява. Става въпрос за страните, за които има решение за изключение (дерогация) от петролното ембарго, признато от Европейски Съюз на 3 юни предходната година и засягащо вноса на нефт.

От изключението ще се употребяват още Хърватия и всички страни от Европейски Съюз без изход на море. То ще работи до края на 2024 г. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР