Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България

...
Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България
Коментари Харесай

България е осъдена в Страсбург за нехуманно отношение към дете на чужди граждани

Европейският съд по правата на индивида в Страсбург осъди България да заплати 8 860 евро морални вреди и правосъдни разходи на Джерен Хаджиева, която живее във Варна. Жената е родена през 1988 година и има двойно поданство – туркменистанско и съветско. Срещу нея страната е показала нечовешко отношение, тъй като я е оставила сама да се грижи за себе си през 2002 година, когато е била на 14 години, откакто е арестувала родителите ѝ, се схваща от решението на съда.

Семейството на Хаджиева се е преместило в България през 2001 година, като преди този момент татко ѝ е бил зам.-управител на Туркменистанската централна банка, а след това се е включил към опозиционно политическо придвижване. През 2002 година управляващите на Туркменистан повдигнали обвиняване против родителите ѝ за финансова корист и поискали изгонването им.

Българската полиция ги задържала в ареста и ги пуснала след две седмици. През това време никой не се заинтересувал от детето им.

През 2006 година Джерен Хаджиева подала тъжба, че е била оставена две седмици сама да се грижи за себе си. През 2012 година жалбата ѝ била дефинитивно отхвърлена от българския съд. Това ѝ дало опция да се обърне към съда в Страсбург. Той решил, че е нарушено правото ѝ на персонален и фамилен живот по Европейската спогодба за правата на индивида.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР