Европейският съд обяви, че българската държава е длъжна да издаде

...
Европейският съд обяви, че българската държава е длъжна да издаде
Коментари Харесай

Случаят "Сара": И в Германия не биха издали акт за раждане

Европейският съд разгласи, че българската страна е длъжна да издаде акт за раждане на дребната Сара, за което се борят двете ѝ майки. Но и немските закони не биха разрешили издаването на подобен документ, припомня. Засега най-малко.

по желае на една българка и на една британка, което укрепи правата на еднополовите фамилии и техните деца, провокира редица реакции и мнения. Различни ЛГБТ организации го приветстваха като пробив в досегашната процедура, а няколко немски медии по този мотив писаха и за законовата обстановка в Германия.

Решението не задължава страните да признават еднополовите бракове

Според решението родната страна на единия родител е длъжна да впише като неин жител и детето - без значение дали майчинството или бащинството е биологично или не. Страната е длъжна да обезпечи и право на другия родител да пътува и обитава в нея дружно с детето. Решението на съда в Люксембург обаче не задължава страните от Европейски Съюз да признават еднополовите бракове.

По този мотив редица немски медии обръщат внимание на законовата обстановка в Германия. Обществената медия АРД разяснява:

" Ако две сключили брак дами решат да имат дете и да го отгледат дружно, до момента в акта за раждане като майка се вписваше само дамата, която го е родила. В един сходен случай две дами се обърнаха към Върховния недодялан съд в Целе с настояването да бъдат приети като равноправни майки. С решението си от 24 март 2021 съдът спря производството, тъй като в немския Граждански кодекс се приказва само за майчинство и бащинство. Но тази дефиниция може да се окаже прекомерно ограничаваща, тъй че да бъде в нарушаване на Основния закон, счита още съдът. Затова Федералният парламентарен съд в този момент би трябвало да се произнесе дали предписанието на Гражданския кодекс е в благозвучие с вписаните в Основния закон права на родителите. "

По принцип решенията на Европейския съд са значим ориентир за немските съдилища. Но взетото през вчерашния ден решение (на Европейския съд - бел.ред.) вероятно не може непосредствено да се придвижи върху немския проблем, с който се занимава Конституционният съд: в този проблем и двете дами имат едно и също поданство.

Германия ще промени закона

За решението на съда в Люксембург писа и вестник " Франкфуртер рундшау ", който цитира специалистката по фамилно право Габриела Люнсман с думите: " Това решение е от огромно значение за еднополовите фамилии в цяла Европа. " Изданието разяснява:

" В Германия еднополовите двойки имат право да подписват брак, само че съгласно Люнсман сходен случай може да се появи и тук. Според немското право единствено биологичната майка се счита за майка. Другата майка би трябвало да осинови детето, изяснява адвокатката. Тя прибавя още, че в случай че в сходен случай фамилията не заяви коя майка е родила детето, немските управляващи няма да издадат акт за раждане и паспорт ", написа " Франкфуртер рундшау ". А " Зюддойче цайтунг " добавя, че новото немско държавно управление има намерение да промени това състояние.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР