Европейският парламент в България проведе в Кюстендил поредното регионално състезание

...
Европейският парламент в България проведе в Кюстендил поредното регионално състезание
Коментари Харесай

Европрограма изпраща шест училища от Югозападна България в Страсбург

Европейският парламент в България организира в Кюстендил следващото районно съревнование за присъединяване в стратегия „ Евроскола “. В събота, 10 февруари, шест училищен тима от Югозападна България завоюваха пътешестване до Страсбург, Франция, където ще се трансфорат в евродепутати за ден.

В оспорвана конкуренция, провела се в читалище „ Братство 1869 “ в Кюстендил, взеха присъединяване 10 учебни заведения от областите Благоевград и Кюстендил. Жури в тричленен състав оценяваше представянето на състезателите. Мария Данчова, локален помощник на евродепутата Асим Адемов (ЕНП), Таня Чунтова от Бюрото за връзка на Екологичен потенциал и Бойко Благоев от Представителството на Европейска комисия не пропуснаха да отбележат отличното равнище на подготовка на учениците. Ето и имената на шестте учебни заведения спечелили, които ще заминат за Страсбург през идните месеци:

Езикова гимназия „ Д-р Петър Берон “, гр. Кюстендил; Земеделска професионална гимназия „ Климент Тимирязев “, гр. Сандански; Природо-математическа гимназия „ Яне Сандански “, гр. Гоце Делчев; Професионална гимназия по стопанска система „ Иван Илиев “, гр. Благоевград; Средно учебно заведение „ Св. Паисий Хилендарски “, с. Първомай; Средно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “, с. Сатовча;

Състезателният ден

Отборите участници по традиция бяха формирани от 5-ма възпитаници, ръководени от един учител. Състезателите имаха почти 15 минути, с цел да показват знанията си по разнообразни настоящи тематики от дневния ред на Европейския съюз, в това число и на непознат език. Членовете на журито бяха мощно затруднени при вземането на решенията си заради високото равнище на подготовка на учениците и им пожелаха още по-големи триумфи в бъдеще.

Програма „ Евроскола “

Програма „ Евроскола “ има за цел да предизвиква най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат посредством симулирани съвещания в работата му и даже да гласоподават неговите резолюции. Чрез нея възпитаници от учебни заведения във всички страни членки на Европейски Съюз прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където вземат участие в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласоподаване по въпроси от интерес за Европейския съюз в границите на „ Младежкия европейски парламент “.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, към 500 европейски възпитаници вземат участие в „ съвещания на комисиите “ и в пленарни съвещания, разискват и гласоподават резолюции, като дебатите се водят главно на френски и британски език. От мига, в който дойдат в Екологичен потенциал в Страсбург, учениците престават да съставляват своето учебно заведение и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на другите национални и лингвистични особености в Европейски Съюз. Чрез невероятния урок на този ден се поддържа европейското гражданско обучение и с дължимото почитание към културните и езиковите разлики сред страните членки се способства за развиването на европейско схващане.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР