Европейският парламент одобри в четвъртък създаването на обща Европейска прокуратура,

...
Европейският парламент одобри в четвъртък създаването на обща Европейска прокуратура,
Коментари Харесай

Европарламентът одобри създаването на Европейска прокуратура за злоупотреби със средствата на ЕС

Европейският парламент утвърди в четвъртък основаването на обща Европейска прокуратура, която да проверява злоупотребите с европейски средства. За момента в прокуратурата ще вземат участие 20 страни членки, само че и други могат да се причислят преди тя да проработи публично от 2020г.

След днешното единодушие на евродепутатите на 12 октомври може дефинитивно да бъде признат регламентът на прокуратурата по време на съвещание на Съвета по правораздаване.

Общ метод за основаването на новата институция бе реализиран на съвещанието на Съвета по правораздаване през юни. Зад самодейността застанаха Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чешката република.

Тази историческа стъпка бе подкрепена от доста огромна част от членовете на Европейския парламент, обявиха еврокомисарят по въпросите на правораздаване, права на потребителите и тъждество на половете Вера Юрова и еврокомисарят по бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер.

" Наличието на прокуратура на Европейски Съюз ще спомогне за обезпечаване на по-добра отбрана на парите на европейските данъкоплатци. Съществуващите органи на Европейски Съюз, като да вземем за пример службата на Европейски Съюз за битка с измамите — OLAF, не могат да повдигат и поддържат обвинявания в страните членки, а би трябвало да трансферират досиетата си на национални органи. Това може да затрудни реализирането на наказателно гонене по трансгранични случаи и своевременното привършване на делата.

Новата Европейска прокуратура ще се занимава точно с това — да подсигурява изправянето пред съд на причинителите и доста по-бързото връщане на погрешно изхарчените пари.

За нарушителите няма граници и е извънредно време да ги спрем и да предоставим на прокурорите изчезналите принадлежности, които да им разрешат да правят трансгранична активност.

Изразяваме удовлетворение от обстоятелството, че 20 страни членки към този момент са изразили предпочитание да обединят силите си и да покачат отбраната на бюджета на Европейски Съюз и на парите на данъкоплатците. Призоваваме останалите страни членки да се причислят скоро ", се споделя в взаимното изказване на двамата еврокомисари.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели в речта си За положението на Съюза, новата Европейска прокуратура може да бъде мощен инструмент за отбрана на жителите даже оттатък актуалната ѝ подготвеност за закононарушения против финансовите ползи на Европейски Съюз. На Европейската прокуратура може също по този начин да се разпореди да се занимава и с наказателното гонене на трансгранични закононарушения, свързани с тероризъм. Догодина Комисията ще дефинира идващите стъпки за бъдещо разширение на дилемите на новата Европейска прокуратура.

Независимите европейски прокурори ще имат пълномощия да проверяват и да повдигат обвинявания за закононарушения, свързани с бюджета на Европейския съюз, сподели евродепутатът Емил Радев:

" Голяма е ролята на България ", сподели Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. " По време на нашето председателство ние на процедура ще задвижим всички организационни въпроси за основаването на прокуратурата, за избор на прокурори, бюджети и основаване на условия за съществуването й и действието й. Прокуратурата би трябвало да стартира своята работа от 2020 година и на нея се отдават доста очаквания да усъвършенства уверено борбата с измами с евросредства. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР