Европейският ипотечен пазар е на път да отчете най-бавния си

...
Европейският ипотечен пазар е на път да отчете най-бавния си
Коментари Харесай

Европейският ипотечен пазар е с най-бавен ръст от 10 години

Европейският ипотечен пазар е на път да регистрира най-бавния си ритъм на напредък от десетилетие насам, написа Financial Times. Според анализатори от консултантската компания EY по-ниският стопански напредък и по-високите разноски за заеми оказват въздействие върху търсенето на заеми. Падащите цени на жилищата в еврозоната също са фактор за прогнозите на EY. Според тях ипотечният пазар ще нарасне едвам с 1.5% тази година и 2.4% през 2024 година За съпоставяне през предходната година беше регистрирано повишаване с 4.9%, като даже тогава това беше считан за относително невисок резултат.

" Жилищният пазар понася най-големия удар ", сподели пред FT Омар Али, ръководещ сътрудник на EY за финансови услуги за Европа, Близкия изток, Индия и Африка. " За семействата в цяла Европа високите разноски за живот и заеми значат, че по-малко хора купуват жилища, което значи, че ипотечното кредитиране пада до най-ниското равнище от десетилетие ", добави той.

EY планува, че ипотечният пазар в Европа ще нарасне с 3.3% през 2025 година и с 3.2% през 2026 година В по-общ проект се чака кредитирането в европейските банки да се увеличи със скромните 2.1% през 2023 година, което е спад от 14-годишен връх от 5% предходната година.
Реклама Свиване на банковото кредитиране
Банковото кредитиране в еврозоната пък се свива тази година, откакто Европейската централна банка направи 10 поредни нараствания на лихвените проценти. От септември ЕЦБ поддържа лихвите на 4% и вложителите предвиждат, че е малко евентуално намаляването да стартира преди втората половина на идната година.

Жилищният пазар в Обединеното кралство стартира да се възвръща, откакто цените и продажбите паднаха през лятото, само че еврозоната изостава още повече в цикъла на лихвените проценти.

Годишният отчет на EY за прогнозата за кредитирането на европейските банки, който беше оповестен в понеделник, уточни тежко засегнатите жилищни пазари в еврозоната, като в най-сериозно състояние се намира Германия. " През тази година, защото лихвените проценти и геополитическото напрежение се покачиха, европейската стопанска система - и банките, които я поддържат - бяха изпитани до нови граници ", сподели Найджъл Моден, началник на банковия бранш и финансовите пазари на EY за EMEIA.
Реклама
Но добави, че финансовите буфери, които европейските банки са построили през последните 15 години, значат, че те са доста по-добре готови за закъснение на ипотечния пазар, в сравнение с след международната финансова рецесия.
Свързани публикации WeWork подаде молба за банкрут на фона на стесняване на пазара на офиси 7 ноември 2023, 11:08 Цените на жилищата в Съединени американски щати през март са с най-големия годишен спад от 11 година 24 април 2023, 10:17 Пропуснаха ли регулаторите сигналите за проблеми в Silicon Valley Bank 13 март 2023, 12:01 Рекордни международни цени на жилищата по време на пандемия 16 декември 2021, 06:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР