Европейските политици допуснаха изпадане в крайности по отношение на Зелената

...
Европейските политици допуснаха изпадане в крайности по отношение на Зелената
Коментари Харесай

Боян Рашев, EY denkstatt: ESG се политизира, но зелените очаквания към бизнеса остават

Европейските политици позволиха изпадане в крайности във връзка с Зелената договорка и ESG, само че публичните упования към бизнеса да опазва околната среда и да способства за развиването на обществото не се въздействат от конюнктурата и постоянно ще съществуват. Това разяснява в студиото на Money.bg Боян Рашев, сътрудник в EY denkstatt - най-голямата консултантска компания в областта на устойчивото развиване у нас.

" Колкото по-богати ставаме, толкоз повече упования имаме да живеем по-добре и по-лесно - и вменяваме тези упования на бизнеса. Всички тези неща като стремежи са постоянно положителни. Въпросът е да не се стига до превръщането на средствата в цели - не трябва да се стига до някакви крайности, които водят до това бизнесът в Европа да страда ", безапелационен беше той.

По думите му виждаме " институционализиране на упованията " към компаниите - и то без българското държавно управление да е имало интензивно присъединяване във вземането на решения на европейско равнище. Така в регулациите не се регистрира обстановката, в която " това, което е значимо за междинния гражданин на Амстердам нормално е друго от това, което е значимо за междинния гражданин на Тополовград ".
 Как ESG ще промени работното ви място
Как ESG ще промени работното ви място

Екологичното, обществено и корпоративно ръководство основава нови специалности

Като образец той даде голямото фокусиране върху тематики като декарбонизацията и многообразието, които по думите му у нас не са публично значими, само че също така са доведени " прекомерно надалеч ".

" Очакванията на всички хора - клиенти, съседи на фабрики, всевъзможни институции към бизнеса във времето единствено и единствено се усилват - друга посока няма. Бизнесът би трябвало да задоволи всичко и всеки, само че би трябвало и да го направи по метод, по който да бъде сполучлив. Няма по какъв начин един бизнес да дава отговор на условията на ESG или да е резистентен, тъй като хубавите неща се вършат с пари, т.е. с триумф ", уверен е Рашев.

Как се потвърждават ESG триумфи?

От тази година най-големите компании у нас и другаде в Европейски Съюз би трябвало да събират информация, която от 2025 година ще влиза в докладите по признатата от Европейски Съюз Директива за отчитането на предприятията по отношение на устойчивостта.

" Трябва да се разгласяват извънредно доста данни, в това число за чиновниците. Това са данни, които доскоро компаниите или не са събирали, или не са желали да разгласяват външно ", означи специалистът, като даде образци - ще би трябвало да се показват тонове въглеродни излъчвания, съответно ползване на електрическа енергия и горива, задоволеност на екипа и така нататък
 Новите условия за ESG отчитане, които засягат директно над 500 от най-големите компании у нас
Новите условия, които засягат директно над 500 от най-големите компании у нас

Дешифриране на ESG: Говорят специалистите на Balkan Services

И това не е просто администрация: " Тези доклади първо ще ги желаят регулаторите, след това ще ги желаят клиентите - изключително в случай че са в огромна верига на доставки. На трето място ще ги желаят банките - в Европа те се водят по друга регулация и би трябвало да считат каква е експозицията им към екологично устойчиви бизнеси спрямо цялата им експозиция. Натискът е към този момент от всички страни - даже и да се промени политиката за Зелената договорка, този напън няма да изчезне ".
 Снимка 666389
Източник:

В момента ESG данни събират под 100 от най-големите български компании, само че от следващата година отчети ще стартират да готвят и над 500 компании с по над 250 чиновници, над 50 млн. евро доходи и над 25 млн. евро стойност на активите. Освен това, дори и по-малки сдружения у нас, които са част от веригата на доставки на огромни локални и непознати компании, към този момент им подават информация.

Според Рашев " има няколко разнообразни фракции " в българския бизнес във връзка с регулациите. При клоновете на западни компании има разминавания сред значителните тематики у нас и зад граница: " Част от работата ни като консултанти е да помогнем на българските представителства на интернационалните компании да се оправят с невменяемостта на централата ".
 Какво е ESG и по какъв начин трансформира бизнеса?
Какво е ESG и по какъв начин трансформира бизнеса?

И за какво фирмите към този момент не могат да подценяват ESG тематиката

Има и дребен брой български компании, които са самодейни и се пробват " да печелят точки " посредством ESG пред клиентите си, само че " голямата част от българския бизнес го възприема като новия GDPR - следващото условие, което би трябвало да отметнем по допустимо най-евтиния метод. При огромна част от българския бизнес има вяра с смяна на политиката това нещо да изчезне - само че просто няма да стане по този начин ", безапелационен е Рашев.

Той даде образец с минните и енергийните планове: " Тази промишленост би трябвало да я има, а в това време на нея ѝ е доста мъчно да преодолява предразсъдъците и страховете на хората. Трябва да си в действителност съвършен, в случай че искаш да те одобряват. Тази ни роля постоянно ще остане - да оказваме помощ на бизнеса да работи все по-чисто и да основава повече изгоди от себе си, тъй че да го желаят.

Поглед на открито

EY закупи групата denkstatt, която от години е на водещи позиции в консултантската активност по стабилно развиване в България и още няколко страни.

" Това е методът, по който порастват тези компании - доста постоянно получават профилирани, дребни и бутикови от тяхна позиция бизнеси. Това се случва когато услугите на тези бизнеси станат толкоз значими за бизнеса като цяло и влязат в регулации. Пазарът на тези услуги просто излетя в небето заради регулациите и към този момент има доста търсене ", акцентира Рашев.
 EY закупи ESG консултантите от denkstatt
EY закупи ESG консултантите от denkstatt

Обединението ще е измежду най-големите в своята сфера у нас

Той означи, че още преди договорката 50% от приходите на консултантската компания са се формирали от работа с корпоративни клиенти в чужбина. " Виждаме наличието си в EY като страхотна опция да работим доста повече за експорт - българският пазар по този начин или другояче е наш ", убеден е Боян Рашев.

Цялото изявление гледайте във видеото!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР