През 2024 г. ще видим повишаване на доходността по депозитите,

...
През 2024 г. ще видим повишаване на доходността по депозитите,
Коментари Харесай

Георги Георгиев, Инвестбанк: Очакваме до 0,5% ръст на лихвите по ипотеките през 2024-а

През 2024 година ще забележим повишение на доходността по депозитите, само че и равномерен растеж на лихвите по ипотечните заеми. Това предвижда в студиото на Money.bg Георги Георгиев, шеф на дирекция " Продажби и съгласуваност на клоновата мрежа " в " Инвестбанк ".

" В никакъв случай не става въпрос за шоково нарастване, само че въпреки всичко през 2024 година се чака лек растеж от сред 0,3% и 0,5% на лихвите по ипотечните заеми ", изясни специалистът, който ще взе участие на полемиката " Кредити и парцели " на форума.

Той пресметна, че при заем за 200 000 лв., месечният разход за жителите би се вдигнал със 100 лв..
 Експерт: Чудесен миг е за инвестиция в парцел... в случай че сте си написали домашното
Експерт: Чудесен миг е за инвестиция в парцел... в случай че сте си написали домашното

Пазарът на недвижимости не е надценен, безапелационен е Мирослав Владимиров от " ЕРА България "

Според Георгиев цените на парцелите е допустимо да продължат пътя си нагоре, " само че този растеж не може да се чака да бъде по едно и също време на всички местоположения, а единствено там, където има ново строителство, приключен парцел с позволение за прилагане - където търсенето е огромно ".

" Друг е въпросът, че цените на материалите и на труда биха могли да доведат до леко повишаване на себестойността на недвижимия парцел, само че строителите не биха нараснали цените в степен, която да е непостижима за купувачите ", акцентира той.
 За година в София покупките на парцели на безспорна стойност над €600 000 порастват с 50%
За година в София покупките на парцели на безспорна стойност над €600 000 порастват с 50%

Интересът към новото строителство е настояща наклонност и на пазара на висок клас жилищни парцели

Една от аргументите за растежа на лихвите по ипотеките са по-високите лихви по депозитите - доходността от тях дълго време беше минимална или негативна, само че по думите му в този момент тя " стартира да пораства ": " Наблюдава се тренд депозитите със срочност 12, 18 или 24 месеца да имат по-висока рентабилност, тъй че, в случай че има задоволително свободни средства, жителите могат да влагат в средносрочен интервал и биха получили добра рентабилност посредством лихвените заплащания ".

Не всички купуват жилища за да живеят в тях - за някои това е инвестиция или опция за спомагателен приход от наем. В София другите местоположения имат друга възвръщаемост, като в южните и източните региони жителите биха могли посредством наем да облекчат заплащането на заема, само че, в случай че изключим центъра, в останалата част от районите наемът мъчно би могъл да компенсира заплащанията по заема, съобщи Георгиев.

По думите му на наема би трябвало да се гледа по-скоро като на " един допълващ приход ".

Георги Георгиев ще се включи в полемиката " Кредити и парцели " по време на форума Money.bg Лични Финанси. Той стартира на 10 април от 9:30 часа в хотел Hyatt Regency Sofia.

" " се провежда с поддръжката на,,,,,  и
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР