Проектът за промени в Кодекса на застраховането отваря вратата за

...
Проектът за промени в Кодекса на застраховането отваря вратата за
Коментари Харесай

Константин Велев, ЗД Армеец: Дигитализация на ГО - след 2027 г.

Проектът за промени в Кодекса на застраховането отваря вратата за по-сериозна цифровизация на бранша, само че това е развой, който ще стартира последователно с по-прости артикули, с цел да се стигне чак по-късно до всеобщата и наложителна " Гражданска отговорност " и това ще стане след началото на 2027 година Това разяснява в студиото на Money.bg изпълнителният шеф на застрахователно сдружение " Армеец " Константин Велев.

" Нашият кодекс досега беше извънредно закостенял - даже в случай че го съпоставяме с нормативната база в други европейски страни. " Прикрепени " сме към писмената форма на контракта и цялата преписка, обвързвана с него. Това в един цифров свят е извънредно затормозяващо - и пандемията го сподели ", акцентира той.
 Дигиталният брокер
Дигиталният брокер " Болерон " търси €4 милиона от БФБ и готви нахлуване в два задгранични пазара

Софтуерната компания възнамерява да стъпи на двата прилежащи пазара посредством партньорства с локални телекоми още преди края на годината

По думите му първата стъпка по проект е с част от продуктите в общото обезпечаване - като тези за домашно имущество или за помощ при пътешестване.

Големите спънки пред дигитализацията на Гражданско отделение досега бяха стикерът и документ " Зелена карта ", означи Велев. По отношение на първия детайл към този момент се работи за прекосяване към QR код, който може да е на телефона на лидера. При документа също се трансформира форматът и още през идната година може да се пристъпи към онлайн издаване.

По думите на изпълнителния шеф на " Армеец " КАТ по този начин или другояче в всеобщия случай се възползва от достъпа до данни от Гаранционния фонд и инспекциите на пътя се вършат по регистрационен номер.

" Бонус-малус " идва: Какво ще се промени за водачите

Опитвахме се със застрахователни средства да решим незастрахователен проблем, призна зам.-председателят на КФН Владимир Савов

Експертът разяснява и новия формат на т.нар " Бонус-малус ", който ще дефинира цената на гражданската отговорност на база на данните за вреди (но без спомагателна информация от Министерство на вътрешните работи за пътните нарушения). Според него основно е да бъде изработен цялостен масив от информация в Гаранционния фонд: " Независимо, че до момента имахме обвързване и представяхме данни, тези данни не съм сигурен, че са задоволително цялостни във връзка с всички застрахователни компании, до каква степен са във формат, който може да бъде незабавно употребен. Тепърва този масив от данни ще го пълним ".

Велев беше безапелационен: " Не се ли обезпечи масивът от данни от вредите по Гражданско отделение от целия пазар, това към този момент значи една " бонус-малус " система, която всеки осигурител ще ползва единствено на база на своята статистика - което не ни отличава от това, което по този начин или другояче вършим в този момент ".

Според него " място за повишение на цените освен има, само че и би трябвало да има " - порастват компенсациите за неимуществени вреди, за поправки и така нататък

Целия диалог можете да гледате във видеото!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР