Европейските лидери се срещнаха в сряда в Австрия, за да

...
Европейските лидери се срещнаха в сряда в Австрия, за да
Коментари Харесай

В Залцбург ЕС умува по споразумение за Брекзит

Европейските водачи се срещнаха в сряда в Австрия, с цел да оставят обратно летните напрежения за миграцията и да създадат последната развръзка на диалозите за договорка Брекзит.

Висшите чиновници на Европейския съюз са изправени пред мощен напън през идващите три месеца, с цел да сключат договорка за бракоразвод и проект за бъдещи връзки с Англия, с цел да предотвратят безреден излаз през март.

Преговарящият от Европейски Съюз Мишел Барние настоя във вторник, че дълго плануваната среща на 18 октомври в Брюксел остава " моментът на истината " за неговия екип и английския му сътрудник.

Но той като че ли безмълвно одобри, че последваща среща ще последва през ноември, когато той сподели, че октомври ще разреши на водачите да видят " дали съглашение е наоколо и ще забележим дали ирландският въпрос ще бъде решен ".

Под " ирландски въпрос " Барние има поради английските старания да се подсигурява, че решението на Англия да напусне Европейски Съюз не основава " твърда граница " сред Северна Ирландия и Ирландската република.

Европейски Съюз желае икономическите правила на Северна Ирландия да останат в сходство с оставащите в блока 27 след Брекзит, като част от " защитните ограничения " или застрахователна лавица за отбягване на гранични инспекции. Но Англия, страхувайки се, че предлагането на Европейски Съюз би довела до де факто делене на територията й, предложи вместо това цялото Обединено кралство да остане в сходство с Европейски Съюз в избрани области, само че единствено до края на 2021 година

Подобрено предложение

Говорейки в Брюксел в навечерието на срещата в сряда, Барние сподели: " Нашето предложение за Ирландия и Северна Ирландия е на масата от февруари. "

Но той добави: " Ние сме подготвени да подобрим това предложение. "

По-конкретно, Барние сподели, че ще " обясни " кои артикули ще би трябвало да бъдат проверявани от митническите чиновници, защото те се транспортират сред континентална Англия и Северна Ирландия.

" Също по този начин можем да уточним, че множеството инспекции могат да се правят надалеч от границата, в пространствата на компанията или на пазара ", сподели той. " Трябва да дедраматизираме инспекциите, които са нужни. "

Дали това предложение ще бъде задоволително, с цел да може министър-председателят Тереза Мей, чието парламентарно болшинство зависи от поддръжката на лоялисти от Северна Ирландия, които се опълчват на отслабването на връзките с Англия, остава под подозрение.

Когато английският екип се готвеше да тръгне, почитан източник от „ Даунинг стрийт “ 10 съобщи: " Никоя от страните не може да желае от другата нещо недопустимо за нея, като външна митническа граница сред другите елементи на Обединеното кралство. “

" Никоя друга страна не би приела това, в случай че бяха в такава обстановка ", добави източникът, настоявайки, че предлагането на Европейската комисия не зачита " конституционната и икономическа целокупност на Англия ".

Мей ще осведоми 27-те си сътрудници от Европейски Съюз за положението на договарянията по Брекзит на вечеря, проведена от австрийския канцлер Себастиан Курц в сряда.

Лидерите ще се срещнат без Мей в четвъртък, с цел да обсъдят трудностите пред договорка и редом изказване за бъдещите връзки с Англия.

Дипломатите чакат малко прогрес в Залцбург, защото и двете страни работят внимателно, преди Консервативната партия на Май да стартира годишната си конференция на 30 септември.

Бъдещи връзки

Длъжностни лица споделят, че 80% от съглашението по развода са контрактувани, само че би трябвало да се реализира бърз прогрес във връзка с Ирландия и паралелното политическо изказване, което ще очертае проект за бъдещи връзки.

Лондон желае обстоен график за създаване на търговски връзки в подмяна на заплащането на милиарди евро, които съгласно Европейски Съюз дължи.

" Ще обсъдим по какъв начин да организираме последната фаза на договарянията за Брекзит ", сподели президентът на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск в писмо, в което предложения 28 водачи на неофициалната среща на високо ниво.

Те ще обмислят, добави той, " опцията за привикване " на специфична среща на върха през ноември, откакто в началото дефинира формалната среща на върха през октомври като краен период.

Ноември ще даде на парламентите на Англия, на Европарламента и на тези на държавите-членки задоволително време, с цел да разискват и ратифицират изискванията преди март 2019 година, когато Англия в противоположен случай ще напусне общността без проект.

" За страдание, сюжетът " няма договорка " към момента е изцяло вероятен, само че в случай че всички действаме отговорно, можем да избегнем злополука ", написа Туск, който ръководи водачите на Европейски Съюз.

В Брюксел преди срещата министърът на външните работи и търговията на Ирландия Саймън Ковеней предизвести, че на срещата на върха през октомври би трябвало да се откри съглашение, вместо да бъде позволено да се отсрочва за ноември.

Край на " взаимното отвращение "

Срещата на върха ще се стреми също по този начин да облекчи напрежението във връзка с миграцията след лятна борба с италианското популистко държавно управление и заради възходящото напрежение с някои източноевропейски страни.

Италия неведнъж е отклонявала избавителните кораби, пренасящи стотици африкански мигранти, с цел да принуди другите страни-членки да споделят отговорността за тях.

Европа към момента би трябвало да създаде способи за осъществяване на направените през юни оферти за основаване на центрове в Европа и Северна Африка, в които да се отделят същински бежанци от стопански имигранти, които биха могли да бъдат депортирани.

" Надявам се, че в Залцбург ще успеем да сложим завършек на взаимната ненавист и да се върнем към градивен метод ", сподели Туск. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР