Европейските граждани очакват нова и резултатна политика за сигурност. Темата

...
Европейските граждани очакват нова и резултатна политика за сигурност. Темата
Коментари Харесай

Йотова: Европейските граждани очакват нова и резултатна политика за сигурност

Европейските жители чакат нова и резултатна политика за сигурност. Темата за независима отбранителна и политика за сигурност на Европа не е нова, само че на този стадий политическото говорене е повече спрямо резултатите, разликите са повече от единодействието и Общата политика за сигурност и защита и до през днешния ден остава най-слабо развитата европейска политика. Тези позиции вицепрезидентът Илияна Йотова изрази на онлайн конференция „ Изпреварваме бъдещето: подготовка за НАТО 2030 ". Във форума, който отбелязва 30-годишнината на Атлантическия клуб в България, вземат участие някогашни генерални секретари на Северноатлантическия алианс, висши представители от структурите на НАТО, задгранични специалисти по сигурност и защита.

„ Според мнозина политици и анализатори европейските жители към този момент не се питат какво единствено НАТО и Съединени американски щати могат да създадат за тях, само че най-много какво самите ние като европейци можем да създадем за себе си, да браним личната си сигурност и да имаме уравновесено съдействие с атлантическите ни сътрудници. Скорошно изследване демонстрира, че европейските жители слагат преди всичко като значимост тематиката за сигурността в другите й аспекти ", съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът напомни Глобалната тактика за външна политика и сигурност на Европейски Съюз от 2016 година, по която няма значими достижения. Стъпка напред е така наречен Стратегически компас, предопределен да приложи световната тактика на Европейски Съюз и да направи разбор на заканите в целия блок. Той се чака да бъде утвърден през 2022 година по време на френското председателство на Европейски Съюз.

Сигурността във всички аспекти е основна част и от платформата за европейски разговор „ Бъдещето е в твоите ръце ", главен съставен елемент от Конференцията за бъдещето на Европа, която публично започва на 9 май. Платформата дава опция на европейските жители да заявят своите хрумвания за реформирането на съюза. Илияна Йотова е уверена, че 71 години след паметната декларация на Шуман е нужна нова декларация за развиването на Европейски Съюз. По въпроса за сигурността е нужна и смяна в Лисабонския контракт, която да регистрира новите действителности.

Вицепрезидентът уточни, че редом с полемиката за бъдещето на Европейски Съюз се организира и диалогът за бъдещето на НАТО по оферти от основния секретар на Алианса Йенс Столтенберг проект „ НАТО 2030 ".

В изявлението си Илияна Йотова прегледа въпроса за сигурността и защитата в три аспекта - народен, европейски и световен. „ Не може да има единствено „ европейска " и единствено „ натовска " сигурност, най-малкото тъй като множеството участници са едни и същи. Въпросът за сигурността на Европа минава през резултатното и уравновесено съдействие сред Европейски Съюз и НАТО, като се регистрират ползите на страните членки и се заобикалят несъгласията, и през положителните решения в полза на жителите. Задължително е взетите решения да бъдат в подтекста на контролирани връзки с другите огромни сили като Русия и Китай ", акцентира вицепрезидентът.

Илияна Йотова е уверена, че е извънредно време България да се върне към същностния диалог за общото ни бъдеще като част от Европейски Съюз и НАТО. „ Трябва да водим този диалог в нашето общество, да имаме и отстояваме своите позиции като равноправни членове и на двата съюза ", посочи вицепрезидентът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР