Европейски министри разискват начини за увеличаване на оръжейното производство, засилване

...
Европейски министри разискват начини за увеличаване на оръжейното производство, засилване
Коментари Харесай

Министри от ЕС обсъждат увеличаване на оръжейното производство

Европейски министри разискват способи за увеличение на оръжейното произвеждане, усилване на предоставяното образование на украинската войска и причиняването на по-големи вреди на Русия, на фона на нестихващата от февруари война в Украйна, чийто край не се вижда, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

" Започваме да изчерпваме оръжейните си ресурси. Предоставяме толкоз огромни количества от тях на Украйна, че се постанова да ги попълним ", сподели пред кореспонденти в Прага външнополитическият началник на Европейски Съюз Жозеп Борел. Чешката столица е хазаин на двудневни диалози на министрите на защитата и външните работи на страните от Евросъюза, които ще се състоят под председателството на Борел.

Предмет на разискванията сред министрите на защитата ще бъде обединяването и по-доброто координиране на напъните за военно подкрепяне на Украйна посредством даване на военни материали и запаси и обезпечаване на образование за повишение на качествата на армията ѝ.

В момента няколко страни членки образоват украински военни на двустранна основа, само че съгласно някои е значимо Европейски Съюз да застане групово зад тях със своята мощност. Нидерландия разгласи, че дружно с Германия ще провеждат нова стратегия за образование на украинските военни по разминиране.

" Би било добре да се схване по-структуриран метод и да се направи по този начин, че Европейски Съюз да прави това групово, по структуриран и проведен метод, който да може да продължи най-малко за известно време ", сподели ирландският външен министър Саймън Ковини, който дава отговор и за отбранителния сектор в държавното управление си.

Според други обаче този метод е прекомерно муден.

" Това може би не е най-експедитивният метод. Не съм доста уверен в него ", сподели люксембургският министър на защитата Франсоа Бауш. Австрия също се отнесе резервирано към предлагането.

По-късно през днешния ден външните министри ще разискват въпроса дали да затегнат визовите ограничавания за руснаците, с цел да усилят натиска върху съветския президент Владимир Путин, до момента в който започнатата от него преди шест месеца война нанася тежки вреди на европейската и международната стопанска система.

Германия и Франция обаче отхвърлят предлагането за въвеждане на повсеместна възбрана за влизане на съветски жители в Европейския съюз. Това се споделя в документ, с който се е срещнала организация ДПА.  В документа двете страни предизвестяват, че всеобхватни визови рестрикции, въведени за съветските жители, могат да провокират сближение на руснаците към тяхното държавно управление, а не това е задачата на мярката.

" Трябва да обмислим по-умни способи за потребление на значимото средство за оказване на въздействие, каквото е издаването на визи ", се споделя в документа с позицията на двете страни, изпратен до другите страни членки на Европейски Съюз преди полемиките по тематиката на външните министри, които ще бъдат през днешния ден и на следващия ден в Прага.

Ако въпреки всичко европейските министри реализиран единодушие по въпроса и решат да суспендират визовото съглашение сред Европейски Съюз и Русия, това би могло да е първата стъпка към по-широки ограничавания на пътуванията на съветски жители, споделя европейски посланик. Тази стъпка ще разшири и мярката, наложена през февруари от Европейски Съюз за отчасти прекратяване на визовата сделка, с което тогава бяха въведени рестрикции за съветски държавни чиновници и бизнес водачи. Сега, в случай че се утвърди, суспендирането би включвало и елементарните руснаци, кандидатстващи за издаване на виза за Европейски Съюз.
Подобна стъпка би направила процеса по издаване на визи за Европейски Съюз по-сложен, по-скъп и по-бюрократичен, като в същото време ще се усили и времето за очакване за утвърждение за издаване на визите, съгласно управление на Европейската комисия.

Но съвещанието на външните министри в Прага протича във формата Гимних, т.е. и диалозите са неофициални и не е допустимо да се вземе към този момент никакво законно решение по въпроса за руснаците и визите за Европейски Съюз, отбелязва ДПА.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР