Европейската централна банка запази очаквани основните си лихвени ставки непроменени

...
Европейската централна банка запази очаквани основните си лихвени ставки непроменени
Коментари Харесай

ЕЦБ остави лихвите непроменени, слага край на покупките на активи през третото тримесечие



Европейската централна банка резервира предстоящи главните си лихвени ставки непроменени и удостовери, че чистите покупки на активи, известни като " количествени облекчения ", би трябвало да приключат през третото тримесечие на актуалната година.

Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по кредитните и депозитните удобства остават на равнища надлежно от 0,0%, 0,25% и -0,50%.

След края на днешното съвещание ЕЦБ уточни, че съветската експанзия в Украйна предизвиква големи премеждия. Освен това тя визира стопанската система – в Европа и оттатък нейните граници. Конфликтът и свързаната с него неустановеност утежняват съществено доверието на бизнеса и потребителите. Смущенията в търговията водят до нов дефицит на първични материали и материали. Рязкото повишаване на енергоносителите и суровините отслабва търсенето и спъва производството. Как ще се развие стопанската система зависи в решаваща степен от развиването на спора, от резултата на наложените наказания и от възможни по-нататъшни ограничения. Същевременно икономическата интензивност е все по този начин подпомагана от отварянето на стопанската система след спешния стадий на пандемията. Инфлацията се увеличи значително и ще остане висока през идните месеци, основно заради внезапното повишение на енергийните разноски. Инфлационният напън се ускори в огромен брой браншове, регистрира централната банка.

Всякакви промени в главните лихвени проценти на ЕЦБ ще бъдат направени известно време след прекратяването на чистите покупки на активи по програмата APP на Управителния съвет и те ще бъдат постепенни. Развитието на главните лихвени проценти на ЕЦБ ще продължи да се дефинира от ориентира на Управителния съвет за паричната политика и от стратегическия му ангажимент да реализира стабилизиране на инфлацията на ниво от 2% в средносрочен проект. Управителният съвет чака главните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на настоящето си ниво, до момента в който не означи, че инфлацията е достигнала 2% много преди края на прогнозния интервал и трайно за остатъка от него, и до момента в който не реши, че маркираният прогрес на главната инфлация е задоволителен, тъй че да бъде в сходство със стабилизиране на инфлацията на ниво от 2% в средносрочен проект.

ЕЦБ също по този начин удостовери, че месечните чисти покупки на активи по програмата APP, известна като " количествени облекчения " ще бъдат в размер на 40 милиарда евро през април, на 30 милиарда евро през май и на 20 милиарда евро през юни. На днешното съвещание Управителният съвет реши, че постъпващите данни от последното му съвещание насам удостоверяват упованието, че чистите покупки на активи по APP би трябвало да приключат през третото тримесечие на тази година. Калибрирането на чистите покупки за третото тримесечие ще зависи от данните и ще отразява развиването на оценката на Управителния съвет за вероятностите.

В същото време ЕЦБ има намерение да реинвестира погашенията по главници на скъпи бумаги с предстоящ падеж, добити по Програма за закупуване на активи в изискванията на изключителна обстановка, породена от пандемия (PEPP) минимум до края на 2024 година Във всеки случай, бъдещото последователно очистване на портфейла по PEPP ще бъде ръководено по този начин, че да се избегне възпрепятстване на целесъобразната позиция на паричната политика.

Управителният съвет ще продължи да следи изискванията за финансиране на банките и ще се погрижи настъпването на падежа на интервенции от третата поредност целеви интервенции по дълготрайно рефинансиране (TLTRO III) да не попречва гладкото действие на трансмисионния механизъм на паричната политика. Същевременно Управителният съвет ще подлага постоянно на оценка по какъв начин целевите интервенции по кредитиране способстват за позицията на паричната политика. Както бе обявено, той планува специфичните условия, използвани по TLTRO III, да приключат през юни тази година. Освен това Управителният съвет ще направи оценка на подобаващото калибриране на двустепенната система на олихвяване на запасите, тъй че политиката на негативни лихвени проценти да не лимитира потенциала на банките за ходатайство в условия на изобилна свръхликвидност.

ЕЦБ има подготвеност да поправя всички свои принадлежности в границите на мандата си, прилагайки еластичност, в случай че е належащо, с цел да обезпечи стабилизиране на инфлацията на целевото ниво от 2% в средносрочен проект. Пандемията сподели, че в условия на стрес гъвкавостта в характерностите и провеждането на покупките на активи спомогна за превъзмогване на нарушаванията в трансмисионния механизъм на паричната политика и направи по-ефикасни напъните на Управителния съвет за реализиране на задачата му. В рамките на мандата на Управителния съвет, в условия на стрес, гъвкавостта ще остане част от паричната политика постоянно когато е заплашен нейният трансмисионен механизъм и това подлага на риск постигането на ценова непоклатимост.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР