Европейската централна банка повиши основните си лихвени проценти със 75

...
Европейската централна банка повиши основните си лихвени проценти със 75
Коментари Харесай

Историческо: ЕЦБ повиши основните си лихвени проценти със 75 базисни пункта


Европейската централна банка увеличи главните си лихвени проценти със 75 базисни пункта и даде явен сигнал, че покачването ще продължи.

На конференция след съвещанието на Управителния съвет гуверньорът Кристин Лагард  Кристин Лагард Кристин Лагард - френски правист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в Съединени американски щати и Франция. От 1981 заяви, че в усложнения сюжет за развиването на стопанската система в еврозоната следващата година Франкфурт чака криза, оповестява БНР.

Лагард за следващ път назова " неоправдана " войната, стартирана от Русия в Украйна и акцентира, че " енергийното изнудване " и високите цени на енергоносителите са главният мотор на извънредно високата инфлация.

Новите прогнози за развиването на стопанската система в еврозоната, съгласно базовия сюжет на Франкфурт, са за растеж от 3,1 на 100 тази година, 0,9 % следващата година и 2,3 % през 2024 година, акцентира гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард  Кристин Лагард Кристин Лагард - френски правист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в Съединени американски щати и Франция. От 1981.

Отново съгласно главния сюжет – тази година инфлацията ще бъде 8,1 %, следващата година ще се забави до 5,5%, а през 2024-та до 2,3 %. За да се стигне до там, лихвените покачвания ще продължат:

" Ще вземаме решение на всяка среща, което е основано на данните, по какъв начин да достигнем до това равнище на лихвите, което ще ни върне към задачата от 2% инфлация в средносрочен проект ", сподели Лагард.

Тя добави, че банката деликатно следи поевтиняването на еврото, което способства за инфлацията. Представените данни са за базов сюжет, само че Франкфурт е създал и усложнен, при който газовите доставки от Русия са изцяло прекъснати.

" Това в действителност е тъмен усложнен сюжет, само че той включва криза през 2023 година ", съобщи гуверньорът на ЕЦБ.

На въпрос до каква степен може да се има вяра на прогнозите на Европейската централна банка, защото през последните години в тях има съществени пропуски, Лагард пое отговорността като началник на институцията и напомни, че освен Франкфурт се сбъркал в оценките си.

" Защото при виртуалното моделиране е невероятно да се планува и включи Covid, войната в Украйна и енергийното изнудване. Да, ние направихме тези неточности. Когато се вгледаме в същността им, те най-вече са направени поради силата. "

ЕЦБ ще направи всичко допустимо за преодоляване на инфлацията, само че посредством парична политика не могат да се овладеят цените на енергоносителите, добави Лагард и изрази задоволеност, че Европейската комисия работи в тази тенденция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР