Европейската централна банка (ЕЦБ) потвърди решимостта си да поддържа ниски

...
Коментари Харесай

ЕЦБ ще продължи с по-бързи покупки на облигации

Европейската централна банка (ЕЦБ) удостовери решимостта си да поддържа ниски разноските по заемите в еврозоната и съобщи, че ще резервира неотдавна нараствания ритъм на покупки на облигации, до момента в който стопанската система на валутния съюз не се върне устойчиво на пътя към възобновяване.

ЕЦБ разгласи след съвещанието си в четвъртък, че е " решила да удостовери своята доста приспособима позиция на паричната политика ". В изказване, оповестено след решението, банкерите декларират, че " входящата информация удостоверява взаимната оценка на изискванията за финансиране и вероятностите за инфлацията, направена на срещата по паричната политика през март ". Следователно " управителният съвет чака покупките по [програмата за незабавни покупки на пандемия - PEPP] през настоящото тримесечие да продължат да се правят със доста по-високи темпове, в сравнение с през първите месеци на годината ", се споделя в изказването.

Лихвените проценти предстоящо остават на рекордно ниски равнища, като банката ще продължи да прави чисти покупки на активи по PEPP с общ пакет на стойност 1.85 трлн. евро. Тези покупко-продажби ще продължат най-малко до март 2022 година Програмата може да бъде в допълнение разширена или да не се употребява напълно според от напредъка й в стимулирането на възобновяване на производството и инфлацията.
Надежди за второто тримесечие
Икономиката на еврозоната продължава да страда от ограниченията за ограничение, прилагани за преодоляване на високите равнища на инфектирани с ковид. Но скоростта на имунизация се форсира в доста страни, което подхранва очакванията на икономистите, че рестриктивните мерки могат да бъдат облекчени през идващия месец. Мнозина специалисти чакат това решение да провокира мощен отскок на стопанската система.

По време на конференция след съвещанието президентът на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи: " Докато възобновяване на световното търсене и забележителните фискални тласъци поддържат световната стопанска система и тази на еврозоната, краткосрочните стопански вероятности остават помрачени от несигурността по отношение на пандемията. " Все още е нужна " задоволителна степен на парично пригаждане ", а " амбициозната и координирана фискална позиция " от държавните управления на еврозоната " остава решаваща ", добави тя. " Напредъкът във имунизационните акции, който би трябвало да разреши последователно облекчение на ограниченията за ограничение, би трябвало да проправи пътя за устойчиво възобновяване на икономическата интензивност през 2021 година ", сподели Лагард и добави, че средносрочната вероятност остава уравновесена. Очакванията са стопанската система на еврозоната да се е свила през първото тримесечие, до момента в който през второто предвижданията са за напредък.

По-консервативните членове на управителния съвет на ЕЦБ се надяват, че изискванията ще се подобрят задоволително през идващите седмици, с цел да се понижи темпото на изкупуване на облигации, когато банката ще разгласява нови прогнози през юни. Други членове на управлението считат това за прибързано поради ниското равнище на инфлацията. Дебатът за това по кое време да стартира свиването на големите стратегии за изкупуване на облигации на водещите централни банки по света в отговор на икономическия потрес от пандемията е един от главните проблеми, с които банкерите и политиците би трябвало да се оправят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР