Европейската централна банка (ЕЦБ) отново остави основните лихви непроменени. Няма

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) отново остави основните лихви непроменени. Няма
Коментари Харесай

ЕЦБ запази лихвите без промяна

Европейската централна банка (ЕЦБ) още веднъж остави главните лихви непроменени. Няма да се променя към този момент и проекта за количествени облекчения, стана ясно на днешното съвещание на институцията.

Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение остават непроменени – надлежно 0,00%, 0,25% и −0,40%. Управителният съвет на ЕЦБ чака главните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на настоящето си ниво дълготрайно време и много оттатък хоризонта на чистите покупки на активи.

Що се отнася до ексцентричните ограничения по паричната политика, Управителният съвет удостовери, че чистите покупки на активи се планува да продължат със настоящия месечен ритъм от 30 милиарда евро до края на септември 2018 година или след тази дата, в случай че е належащо, и във всеки случай, до момента в който Управителният съвет не забележи устойчива промяна на тренда на инфлацията в сходство с неговата инфлационна цел.

Евросистемата ще реинвестира погашенията по главници на скъпи бумаги с предстоящ падеж, добити в границите на програмата за закупуване на активи, в нескончаем интервал след приключването на чистите покупки на активи и във всеки случай толкоз дълго, колкото е належащо, се споделя още в прессъобщението. Според ЕЦБ това ще способства както за удобни условия на ликвидност, по този начин и за целесъобразна позиция на паричната политика.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР