Европейската централна банка (ЕЦБ) остави лихвените проценти непроменени на последното

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) остави лихвените проценти непроменени на последното
Коментари Харесай

ЕЦБ запазва лихвите, но понижи прогнозата за инфлацията

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави лихвените проценти непроменени на последното си съвещание за годината, макар че понижи прогнозите си за инфлацията през 2023 година и идната година. Решението на ЕЦБ от четвъртък беше взето в миг, когато вложителите усилиха залозите си, че главните централни банки са все по-близо до намаление на разноските по заемите,

След като на второ следващо съвещание ЕЦБ резервира главния си лихвен % по депозитите на най-високото до момента ниво от 4%, централните банкери повториха решимостта си да поддържат разноските по заемите на " задоволително рестриктивни нива толкоз дълго, колкото е належащо ". Те признаха, че през последните месеци инфлацията е " отслабнала още повече ", само че обявиха, че в близко бъдеще евентуално ще се увеличи. Прогнозираха също по този начин, че растежът на потребителските цени ще се забави до целевото ниво от 2% през идващите две години, с което ще отпаднат основните спънки за обсъждане на понижаване на лихвените проценти.

" Бъдещите решения на управителния съвет ще подсигуряват, че неговите лихвени проценти ще бъдат избрани на задоволително рестриктивни равнища толкоз дълго, колкото е належащо ", се споделя в изказване на финансовата институция. ЕЦБ обаче смени езика за инфлацията, като към този момент централните банкери са на мнение, че инфлацията " ще спадне последователно през идната година ".
Реклама
Решението на банката не беше изненадващо, като пазарите по-скоро чакаха да схванат по кое време би било първото понижаване на лихвения %. Противно на прогнозите на анализаторите банката отхвърли предложенията, че намаляването на главния лихвен % е близо. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи пред кореспонденти, че понижаването на лихвения % не е било обсъждано. Според нея " сред покачването и свалянето има цяло плато ", като добави, че " ние безусловно не би трябвало да смъкваме гарда ".

" Основната инфлация се намали в допълнение ", сподели ЕЦБ. " Но вътрешният ценови напън остава висок, основно заради мощния растеж на разноските за труд на единица продукция ", се споделя в изказването на банката. Висшата финансова институция повтори тезата си, че " лихвите ще бъдат избрани на задоволително ограничаващи равнища толкоз дълго, колкото е належащо ".

Според ЕЦБ по-строгите условия на финансиране понижават търсенето и оказват помощ за управление на инфлацията. Растежът ще бъде подтиснат в кратковременен проект, преди да се възвърне заради повишението на действителните приходи и усъвършенстваното външно търсене, прибавят от централната банка. Последни упования В последните седмици икономистите започнаха да понижават прогнозите си за растежа на еврозоната през идната година. Причината за това е поредицата от слаби скорошни данни и признаци, че държавните управления ще понижат разноските - все знакове, че ценовият напън ще се охлади.
Реклама
На този декор банката обнови и макроикономическите си прогнози. Екипът планува междинен действителен растеж на Брутният вътрешен продукт от 0.6% през 2023 година по отношение на предходна прогноза от 0.7%. Те пресмятат, че Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 0.8% през 2024 година спрямо 1% преди съвещанието. Прогнозата за 2025 година остава непроменена - 1.5%.ЕЦБ разгласи, че чака общата инфлация да бъде приблизително 5.4% през 2023 година, 2.7% през 2024 година, 2.1% през 2025 година и 1.9% през 2026 година " В съпоставяне с прогнозите на службите от септември това съставлява низходяща проверка за 2023 година и изключително за 2024 година ", обявиха от финансовата институция.

ЕЦБ предизвести, че натискът върху вътрешните цени остава висок, основно заради растежа на цената на труда.

Според анализатори обаче ЕЦБ може да се окаже в обстановка, в която е принудена да стартира намаление на главния си лихвен % по-рано от предстоящото. Това би се случило, в случай че Федералният запас предприеме такава стъпка, като сериозна разлика в паричната политика на двете централни банки не би се отразила на локалните стопански системи. Фед също резервира равнището на лихвения си % непроменено на съвещанието си в сряда, само че за разлика от ЕЦБ банката не отхвърли опцията да стартира понижаване на лихвата още през първата половина на 2024 година Пазарните настройки посочваха упования това да се случи още през март, само че множеството банкери предвидиха общо понижаване на лихвения % със 75 базисни пункта през идната година. Пандемичната стратегия Централната банка заяви, че ще понижи реинвестирането на скъпи бумаги с предстоящ падеж в портфейла от 1.7 трлн. евро, който стартира да купува в отговор на пандемията от ковид, от втората половина на идната година, вместо да го продължи до края на 2024 година Реинвестициите ще бъдат намалявани със 7.5 милиарда евро месечно от юли, преди да бъдат прекъснати изцяло в края на идната година.

" Мисля, че множеството хора смятаха, че [съобщението за PEPP] ще пристигна малко по-късно и това може да се случи в границите на дебата за понижаване на лихвените проценти и това беше цената, която гълъбите ще би трябвало да платят ", съобщи пред CNBC Джеймс Смит, икономист на развитите пазари в ING.Непосредствено след решението на ЕЦБ еврото остана без основна смяна, като за деня се търгуваше с 0.45% по-високо по отношение на $ на равнище 1.09 $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР