Европейската централна банка (ЕЦБ) е сключила споразумения или е удължила

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) е сключила споразумения или е удължила
Коментари Харесай

ЕЦБ подпомага полската злота със сделка за 10 млрд. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) е сключила съглашения или е удължила към този момент съществуващи такива за финансиране на пет европейски страни, чиито валути изгубиха част от цената си след съветската инвазия в Украйна, заяви Financial Times. ЕЦБ разгласи, че е открила превантивна суап линия от 10 милиарда евро с полската централна банка, с цел да ѝ даде евро в подмяна на полски злоти до януари 2023 година Това се случва за пръв път след международната финансова рецесия през 2008 година

ЕЦБ също по този начин удължава до 15 януари 2023 година споразуменията си за назад изкупуване с централните банки на Унгария, Албания, Република Северна Македония и Сан Марино, които трябваше да изтекат в края на март. Финансовите покупко-продажби ще обезпечат на централните банки отвън еврозоната достъп до средства в евро, които могат да поддържат личните им валутни интервенции или да бъдат инжектирани в банковата система, ако валутните им ресурси са в дефицит.
Източноевропейските валути са най-засегнати от войната
Близостта на страните от Източна Европа до военния спор, както и икономическите им връзки с Русия и Украйна провокираха безпокойствие измежду вложителите и разпродаване на националните им валути. Обезценяването на полската злота и унгарския форинт тласна нагоре цената на вноса в двете страни и способства за повишение на инфлацията, която надвиши 8%. Страните в района поеха огромна част от тежестта на непосредствените последствия от рецесията в Украйна - 2.3 млн. от 3.8-те млн. бягащи от войната бяха признати в Полша.

Ходът на ЕЦБ ще ускори способността на Полската централна банка при нужда да поддържа валутата си. Тя към този момент извърши няколко пазарни интервенции с евро през последните седмици, с цел да отбрани злотата, която по-рано този месец падна до най-ниското си равнище по отношение на еврото след международната финансова рецесия. Централната банка на Унгария не се е намесвала на валутните пазари, само че увеличи лихвеното ниво с 1 процентен пункт предходната седмица, с което оказа помощ на форинта също отчасти да се възвърне.
Реклама
" В подтекста на засиленото геополитическо напрежение, провокирано от съветската инвазия в Украйна, линиите са предопределени да предотвратят резултат на преливане във финансовите пазари и стопанските системи на еврозоната, което може да повлияе неподходящо на гладкото осъществяване на паричната политика на ЕЦБ ", написа на уеб страницата си основаната във Франкфурт институция.

Полша беше една от дребното огромни европейски страни отвън еврозоната, които нямат сходно съглашение за финансиране с ЕЦБ. Такива имат Швейцария, Швеция, Дания, Румъния, Сърбия, Хърватия и България, а също Съединени американски щати, Обединеното кралство, Китай, Япония и Канада.

Отделно от тези покупко-продажби, доста от които се пробват да обменят украински гривни в други европейски валути, само че срещат компликации заради неизясненост по отношение на валутния курс.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР