Европейската перспектива на Република Северна Македония няма алтернатива и е

...
Европейската перспектива на Република Северна Македония няма алтернатива и е
Коментари Харесай

Радев: Европейска перспектива на РСМ не може без гаранции за правата на българите

Европейската вероятност на Република Северна Македония няма опция и е стратегическа цел за българската страна. Интеграцията на югозападната ни съседка, обаче, няма по какъв начин да се случи без преди този момент да се подсигуряват правата на българите в Северна Македония и да се спре езика на омразата.

Тази позиция стана ясна от словото на президента Румен Радев на откриването на конференцията „ Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония “.

Форумът е под патронажа на президента и се организира в деня, в който означаваме 119 години от гибелта на огромния български бунтовник Гоце Делчев.

Президентът посочи, че България държи да реши противоречивите си политически въпроси със Северна Македония преди началото на договарянията за участие в Европейски Съюз, тъй като има доста случаи в връзките ни от последните десетилетия, в които българското доверие не е било оправдавано от страна на Северна Македония.

" Промяната на конституцията и вписването на една думичка – българи, паралелно с другите държавотворни нации, значи че приемаш европейската концепция. Казват, че в този момент не могат да го създадат, тъй като нямат болшинство от 2/3 в северномакедонския парамент, което да утвърди това. Извинявайте, само че в случай че Народното събрание няма воля да извърши Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз, каква подготвеност има нашата съседка? " - попита президентът Радев.

Държавният глава предизвести, че нерешаването на политическите въпроси сред двете страни блокира и обмена във всички останали сфери.

" Прекрасно е, че енергичните нови министър председатели на двете страни поеха начинания за надграждане на другарските връзки, само че желая да видя график освен на икономическото и културно доближаване, само че и на решаването на политическите въпроси. Защото, в случай че не ги решим, всички старания ще отидат на назад във времето. " - сподели президентът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР