Европейската комисия заяви в понеделник, че състоянието и продължителността на

...
Европейската комисия заяви в понеделник, че състоянието и продължителността на
Коментари Харесай

Британия задържа граждани на ЕС в миграционни центрове, ЕК следи ситуацията

Европейската комисия съобщи в понеделник, че положението и продължителността на задържането на някои жители на Европейски Съюз в центрове за миграция във Англия са " източник на безпокойствие ", оповестява " Политико ".

Около 30 жители на Европейски Съюз, в това число немски, гръцки, италиански, румънски и испански жители, са арестувани на границата с Англия и държани в тези центрове до седем дни, преди да бъдат върнати в родните им страни.

В изказване в понеделник представител на Европейска комисия съобщи, че това е " консулски въпрос ", издигнат на срещите предходната седмица сред делегацията на Европейски Съюз в Лондон, португалското председателство на Европейски Съюз и страните членки.

" Това не наподобява да е генерализирана наклонност, що се отнася до дребен брой жители на Европейски Съюз ", изяснява представителят.

" Независимо от това, делегацията на Европейски Съюз следи деликатно този случай, по-специално изискванията и продължителността на задържането, които провокират безпокойствие. "

В петък Англия освободи испанка, арестуван в център за имиграционно премахване покрай Лондон след четири дни задържане, само че не е върнала испанския ѝ паспорт. Жената е била сложена в самоизолация, откакто са открити случаи на COVID-19 в крилото на центъра, където е държана.

След Брекзит жителите на Европейски Съюз не могат да влизат в Обединеното кралство за работа, без работна виза или статут по Схемата за споразумяване на Европейски Съюз, което подсигурява правата на престояване на тези, които са живели във Англия, преди да напусне Европейски Съюз.

Гражданите на Европейски Съюз могат да влязат във Англия без визи за туризъм и да останат до 180 дни.

Граничните сили на Обединеното кралство имат право да отхвърлят влизането на жители на Европейски Съюз, в случай че чиновниците имат основателни аргументи да подозират, че жителите имат намерение да работят в страната, само че не могат да показват работна виза.

Длъжностните лица обаче не могат да желаят от жители на Европейски Съюз статут на престояване според Схемата за споразумяване на Европейски Съюз, до момента в който крайният период за кандидатстване не завърши на 30 юни.

Европейска комисия " е подготвена да поддържа държавите-членки, доколкото е допустимо ". Делегацията на Европейски Съюз ще показа " цялата обвързвана информация с министерството на вътрешните работи на Англия ", добави представителят.

Помолен за отговор в понеделник, формалният представител на премиера Борис Джонсън отхвърли да разяснява обособени случаи и съобщи, че не е осведомен с сходни случаи с английските жители в Европейски Съюз.

" Очевидно бихме очаквали всички, без значение от статута на престояване, да бъдат третирани по верния метод, само че няма да встъпвам в самостоятелни условия ", добави той.

" Гражданите на Европейски Съюз са наши другари и съседи, ние желаеме те да останат в Обединеното кралство, заради което подхващаме толкоз значими стъпки, с цел да осигурим тази доста необятна скица за споразумяване на Европейски Съюз, която са подхванали милиони. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР