Европейската комисия, следвайки договореностите между лидерите на ЕС на неформалната

...
Европейската комисия, следвайки договореностите между лидерите на ЕС на неформалната
Коментари Харесай

ЕК задейства блокиращ механизъм по отношение на американските санкции срещу Иран


Европейската комисия, следвайки договореностите сред водачите на Европейски Съюз на неофициалната среща в София предприе през днешния ден стъпки за опазване на ползите на вложенията на европейските компании в Иран и показва уговорката на Европейския съюз към Съвместния и изчерпателен проект за деяние, се споделя в публикуваното от Брюксел публично известие.

В документът се отбелязва също по този начин, че Европейският съюз се ангажира да поддържа съдействието със Съединени американски щати в доста области и се акцентира, че „ Съединените щати остават основен сътрудник и съдружник “.

„ Стартиран е формалният развой по активиране на статут на блокиране във връзка с възобновяване на листата на глобите на Съединени американски щати против Иран.
Блокиращият статут не разрешава на фирмите от Европейски Съюз да се преценяват с извънтериториалните резултати от глобите на Съединени американски щати, разрешава на фирмите за възобновяване на вредите, произлизащи от тези глобите от провокиралото ги лице и анулира въздействието в Европейски Съюз от всички непознати правосъдни решения на тази основа. Целта е да се подхващат дейности преди 6 август 2018 година, когато влезе в действие първата партида от глобите на Съединени американски щати “, декларира Европейска комисия в изказването си.

Европейската комисия стартира формален развой на премахване на трудностите за Европейската капиталова банка (ЕИБ) за финансиране на активността отвън Европейски Съюз в Иран, се отбелязва в известието. „ Това ще даде опция на Европейска инвестиционна банка за поддръжка на вложенията на Е в Иран и може да е потребно в частност за дребните и междинни предприятия. Всички съответстващи правила и процедури ще се ползват за обособени финансови интервенции “, означават от Брюксел.

Европейският парламент и Съветът ще имат период от два месеца, с цел да се опълчват на тези ограничения, преди да влязат в действие. Този интервал може да бъде по-кратък, в случай че и двете институции изчистят несъгласията си преди края на интервала. Процесите могат да бъдат прекъснати, в случай че политическите условия към този момент не оправдават приемането на ограниченията.

Като ограничения за създаване на доверие Комисията ще продължи и ще укрепи продължаващото секторно съдействие и оказване на помощ на Иран, в това число в енергийния бранш и във връзка с дребните и междинните предприятия. Като първа стъпка, комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете ще посети Техеран този уикенд. Ще бъде мобилизирана и финансова помощ посредством инструментите за съдействие за развиване или партньорство.

Комисията предизвиква държавите-членки да проучат опцията за еднократни банкови прехвърляния до Централната банка на Иран. Този метод би могъл да помогне на иранските управляващи да получат приходите си от нефт, изключително при положение на наказания на Съединени американски щати, които биха могли да бъдат ориентирани към юридически лица от Европейски Съюз, извършващи петролни покупко-продажби с Иран.

„ В София станахме очевидци на демонстриране на европейското единение. Докато иранците съблюдават своите отговорности, Европейски Съюз несъмнено, ще се придържа към съглашението, проектант на което е той, към съглашението което бе единомислещо утвърдено от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и което има значимо значение за опазване на мира в района и света “, се цитират в документа думите на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той отбелязва също по този начин, че американските наказания няма да останат без последици.

„ Затова ние, Европейската комисия и Европейски Съюз сме длъжни да създадем всичко допустимо, с цел да защитим нашият европейски бизнес, изключително дребните и междинни предприятия “, декларира Юнкер.

Припомняме, че по време на взаимната конференция на европейските водачи на 17 май в София, Юнкер съобщи готовността на Европейска комисия да задейства блокиращ статут против глобите на Съединени американски щати против Иран.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР