Европейската комисия се готви да освободи милиарди евро за Унгария,

...
Европейската комисия се готви да освободи милиарди евро за Унгария,
Коментари Харесай

Брюксел ще размрази средства за Унгария, тъй като търси подкрепа за Украйна

Европейската комисия се готви да освободи милиарди евро за Унгария, които сега са замразени заради опасения, свързани с върховенството на закона, което може да обезпечи поддръжката на Будапеща за увеличение на бюджета на съюза и за забележителна финансова помощ за Украйна.

Комисията има намерение да размрази към 13 милиарда евро преди края на ноември, оповестяват пред Financial Times трима души, осведомени с полемиките. Според двама от източниците на изданието отпущането на част от замразените средства частично е подбудено от желанието да се обезпечи поддръжката на Орбан за нарастването на бюджета.

През май Унгария одобри правосъдни промени в отговор на европейските претенции, което ще разреши на Брюксел да освободи 13 милиарда евро, повече от половината от замразеното финансиране, декларират източниците на FT.
Реклама Всяко решение за деблокиране на заплащания към Будапеща евентуално ще провокира остра реакция на Европейския парламент, който неведнъж е упорствал за твърда позиция против държавното управление на премиера Виктор Орбан.
Стефан де Кеерсмакер, представител на комисията, съобщи, че на 26 септември Брюксел е изпратил писмо до унгарското държавно управление, в което е изискал " уточнения " по някои елементи от промените. " Веднага откакто Унгария отговори на тези въпроси, комисията ще продължи оценката си ", добави той.

Говорител на унгарското министерство по европейските въпроси е отказал да даде коментар на запитването на FT.

Всяко решение за деблокиране на заплащания към Будапеща евентуално ще провокира остра реакция на Европейския парламент, който неведнъж е упорствал за твърда позиция против държавното управление на премиера Виктор Орбан. Европейският парламент няма публична власт да блокира заплащанията към страните от Европейски Съюз, само че може да задържи вероятно съглашение за увеличение на бюджета на Европейски Съюз.
Реклама
Намерението на Европейската комисия излиза наяве няколко дни откакто Конгресът на Съединени американски щати отхвърли спомагателното финансиране за Украйна от двупартийния законопроект, който ще финансира държавното управление до 17 ноември. Този компромис беше изработен, с цел да може законът да бъде признат. През предишния месец президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Вашингтон, с цел да се опита да събере поддръжка за възобновяване на помощта.
Подкрепа за нарастването на бюджета
Напредъкът по възобновяване на достъпа на Унгария до европейските средства идва в миг, когато Брюксел се стреми да получи единомислеща поддръжка за нараствания си бюджет преди края на годината, по-специално с цел да обезпечи продължение на финансовата помощ за Киев.

Комисията е предложила нарастване на общия бюджет на Европейски Съюз с 66 милиарда евро, с цел да се покрият повишените разноски. Част от тази сума ще се употребява за стратегия за финансова поддръжка на Украйна в размер на 50 милиарда евро през идващите четири години. Няколко страни, в това число Германия, са възразили против размера на препоръчаното нарастване.

Увеличението на бюджета би трябвало да бъде подкрепено от всички 27 страни членки, които ще би трябвало да създадат спомагателни вноски от националните си бюджети.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР