Европейската комисия реши в петък да сезира Съда на ЕС

...
Европейската комисия реши в петък да сезира Съда на ЕС
Коментари Харесай

България отива на съд заради необявени все още Натура зони

Европейската комисия реши в петък да сезира Съда на Европейски Съюз за това, че България продължава да не извършва уговорката си да опазва естествените местообитания на дивата флора и фауна посредством оповестяването на предпазени зони, част от европейската екологична мрежа " Натура 2000 ".

Процедурата на Брюксел против страната ни поради нарушаването на евродирективата стартира през януари 2019 година, а през юли 2020 година бе отправено последно предизвестие за завеждане на дело, тъй като все. Тогава стана ясно, че 207 от 229 зони не са оповестени като такива и нямат проекти за ръководство. През декември 2020 година екоминистерството получи още едно и от ведомството, тогава под управлението на Емил Димитров – Ревизоро, оповестиха, че стремително се издават заповеди за Натура зоните.

Все още обаче България не е определила 194 територии от голяма важност за Европейски Съюз, въпреки това да е трябвало да стане още в края на 2014 година Според комисията досегашните старания на българските управляващи са незадоволителни и незадоволителни.

От екоминистерството оповестиха в петък, че до момента в Държавен вестник са били обнародвани заповеди за оповестяване на 186 предпазени зони за местообитанията. Те са нанесени в на министерството. За останалите 43 предпазени зони е признато решение на държавното управление от лятото на тази година за смяна на границите им, които се чака Европейска комисия да утвърди, според процедурата.

В момента министерството е в развой приемането на пилотно създадени характерни цели за две предпазени зони, като наличието им е съветвано от интернационалните специалисти, ангажирани от службите на Европейска комисия, показват още от ведомството на Асен Личев. Възложено е създаването на характерни и подробни природозащитни цели за общо 64 предпазени зони, като 43 от тях са със период за създаване до края на месец ноември 2021 година

Предприети са дейности за цели за още 22 зони. Разработването на характерните и подробни цели на запазване за всички останали предпазени зони е планувано да бъде направено в границите на планово предложение, включено в плана на Плана за възобновяване и резистентност, допълват още от Министерството на околната среда и водите.

То напомня още, че през януари 2019 година бе квалифициран план на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното многообразие, въвеждащ нов метод за ръководство на предпазените зони от екологичната мрежа " Натура 2000 ".

Той обаче действително на тези зони и срещна съпротивата на природозащитници, съгласно които се отслабва отбраната над Натура мрежата у нас. Последвалите полемики. Така законопроектът бе импортиран за разглеждане в 44-то Народното събрание и бе признат на първо четене. Служебното държавно управление внесе наново законопроекта в 45-то Народно събрание, само че той не бе подложен за разглеждане. Прието е решение на кабинета за внасяне на същия план на закон в бъдещото 46-то Народно събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР