Европейската комисия прие първата стратегия на ЕС за доброволното връщане

...
Европейската комисия прие първата стратегия на ЕС за доброволното връщане
Коментари Харесай

ЕС: Доброволните връщания на мигранти винаги са по-добрият вариант

Европейската комисия одобри първата тактика на Европейски Съюз за доброволното връщане и реинтеграцията. Стратегията предизвиква доброволното връщане и реинтеграцията като неразделна част от построяването на обща за Европейски Съюз система за връщанията — основна цел на Новия пакт за миграцията и убежището. В нея се показват на практика ограничения за консолидиране на правната и оперативната рамка за доброволните връщания от Европа и от директните страни, повишение на качеството на стратегиите за връщане и реинтеграция, създаване на по-ефективна връзка с самодейностите за развиване и подсилване на съдействието с партньорските страни, предадоха от пресслужбата на Европейска комисия.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който дава отговор за одобряването на европейския метод на живот, съобщи: Европейски Съюз е в развой на създаване на нова екосистема за връщанията, която планува по-голямо съдействие при противоположното приемане, рационализиране на рамката за ръководство, възлагане на нов действен мандат на Frontex по отношение на връщанията и назначение на координатор на Европейски Съюз по въпросите на връщането. Стратегията за доброволното връщане и реинтеграцията е идващият детайл от този пъзел. Връщанията са по-ефективни, когато са доброволни и съчетани с действителни благоприятни условия за реинтеграция на върнатите лица. Чрез тактиката ще бъде създаден по-последователен и съгласуван метод сред страните членки, който ще отключи цялостния им капацитет.

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон съобщи: Едва към една трета от лицата, които нямат право да останат в Европейски Съюз, се връщат в страната си на генезис, а от тези, които се връщат, по-малко от 30 % го вършат непринудено. Доброволните връщания постоянно са по-добрият вид: те слагат индивида в центъра на вниманието, по-ефективни са и разноските за тях са по-малки. Нашата първа по рода си тактика за доброволното връщане и реинтеграцията ще помогне на върнатите лица от Европейски Съюз и трети страни да се възползват от благоприятни условия в личната си страна, ще способства за развиването на общността и ще построи доверие в миграционната ни система, правейки я по-ефективна.

Ефективна правна и оперативна рамка

Несъответствията сред процедурите за даване на леговище и за връщане, провокациите при предотвратяването на укриването, незадоволителните запаси, неналичието на данни и лимитираният административен потенциал за следващи дейности по решенията за връщане са аргументи за слабото потребление на стратегиите за подкрепяне на доброволното връщане. Посредством предлагането за преправяне на Директивата по отношение на връщането, измененото предложение за Регламент за процедурите за даване на леговище, Регламента по отношение на ръководството на убежището и миграцията и преразгледания правилник за Евродак Комисията ще продължи да открива бързи и обективни общи процедури и правила за даването на леговище и връщането, да прави мониторинг на даването на помощ за връщане и реинтеграция и да понижава риска от неразрешени придвижвания. Благодарение на разширения си мандат Frontex може да спомага на страните членки на всички стадии от доброволното връщане и реинтеграцията, в това число да дава съвещания преди връщането, да оказва поддръжка след идването и да прави мониторинг на успеваемостта на помощта за реинтеграция. Координаторът по въпросите на връщането и мрежата на високо ниво по въпросите на връщането ще дават спомагателна техническа поддръжка на страните членки за съчетаването на другите посоки на политиката на Европейски Съюз в региона на връщането.

По-качествени стратегии за подкрепяне на доброволното връщане

Предоставянето на ранен стадий на персонализирани и ефикасни съвещания по отношение на връщането, които регистрират самостоятелните условия и потребностите на децата и уязвимите групи, и оказването на подпомагане след връщането усилват възможностите за сполучлива и трайна реинтеграция в личните общности. Комисията ще работи с Frontex за създаването на обща стратегия за образование на консултанти по връщането, допълвайки оказваната от Агенцията помощ и употребявайки по-целесъобразно онлайн принадлежности като Регистъра на подпомагането на връщането и реинтеграцията и Инструмента за подкрепяне на реинтеграцията. Комисията, в съдействие с страните членки, Frontex и Европейската мрежа за връщане и реинтеграция, ще сътвори също рамка по отношение на качеството за доставчиците на услуги за реинтеграция, която ще се основава на общи стандарти за ръководство на планове, подпомагани с финансиране от Европейски Съюз.

Укрепване на съдействието с партньорските страни

Сътрудничеството по отношение на доброволното връщане и реинтеграцията е основен аспект на партньорствата в областта на миграцията, който Европейски Съюз ще укрепи в подтекста на Новия пакт за миграцията и убежището. Европейски Съюз ще спомага на партньорските страни да поемат отговорност за процесите на реинтеграция посредством създаване на потенциал, придобиване от страна на чиновниците на нужните умения и подкрепяне на управническите структури, с цел да могат да удовлетворяват характерните стопански, обществени и психосоциални потребности на върнатите лица. Също по този начин Европейски Съюз ще продължи да оказва помощ за доброволното връщане и реинтеграцията на мигранти, блокирани в други страни, в това число като изследва благоприятни условия за нови партньорства. И най-после, Европейски Съюз ще укрепи връзките сред стратегиите за реинтеграция и други съответни начинания за развиване в партньорските страни. Комисията ще обезпечи по-координирано потребление на финансовите запаси, които ще бъдат отпуснати по линия на разнообразни фондове на Европейски Съюз в поддръжка на целостта на процеса на непринудено връщане и реинтеграция.

Контекст

Стратегията е част от работата на Европейски Съюз за създаване на обща система за връщанията според Новия пакт за миграцията и убежището. Стратегията е направена въз основа на резултатите и опита от осъществяването на национални стратегии и финансирани от Европейски Съюз начинания в партньорските страни, включително активността на Европейската мрежа за връщане и реинтеграция и на Frontex и взаимната самодейност на Европейски Съюз и Международната организация за миграция за отбрана и реинтеграция на мигрантите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР