Европейската комисия представя новия инструмент в подкрепа на единния пазар

...
Европейската комисия представя новия инструмент в подкрепа на единния пазар
Коментари Харесай

ЕС обмисля как да защити единния пазар в извънредни ситуации

Европейската комисия показва новия инструмент в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки (SMEI). С тази рамка за ръководство на рецесии се цели да се резервира в интерес на жителите и предприятията от целия Европейски Съюз свободното придвижване на артикули, услуги и хора, както и наличността на артикули и услуги от главно значение при положение на бъдещи изключителни обстановки. Макар единният пазар към този момент да се е потвърдил като нашият най-хубав актив в ръководството на рецесии, след пандемията от COVID-19 се откроиха някои структурни дефекти, възпрепятстващи способността на Европейски Съюз да реагира по ефикасен и съгласуван метод на изключителни обстановки. Едностранните ограничения доведоха до фрагментиране, което утежни рецесията и засегна изключително мощно МСП.

Изпълнителният заместник-председател на Комисията с сектор „ Европа, готова за цифровата епоха “ Маргрете Вестегер съобщи: Кризата с COVID-19 ясно сподели няколко неща: би трябвало да подсигуряваме, че единният ни пазар ще действа когато и да е, в това число по време на рецесия. Трябва да го създадем по-устойчив. Необходими са ни нови принадлежности, които да ни разрешават да реагираме бързо и единно. Така при пораждане на нова рецесия ще можем да подсигуряваме, че единният ни пазар ще остане отворен и че ще има налични артикули от жизненоважно значение за отбраната на европейските жители. Новият инструмент в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки разрешава да реализираме това.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи: В поредицата от рецесии през последните няколко години работихме интензивно, с цел да защитим безпроблемното действие на единния пазар, да запазим нашите граници и вериги на доставки отворени и да подсигуряваме съществуването на нужните на нашите жители артикули и услуги. Трябва обаче да бъдем по-добре готови да предвидим и реагираме на идната рецесия. Вместо да разчитаме на спонтанни дейности във всеки обособен случай, посредством инструмента в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки ще имаме систематичен отговор, с цел да запазим свободното придвижване на артикули, хора и услуги в неподходящи времена. Инструментът в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки ще обезпечи по-добра съгласуваност с страните членки, ще спомогне за попречване и ограничение на въздействието на възможна рецесия върху нашата индустрия и стопанска система и ще даде на Европа принадлежности, с които нашите световни сътрудници към този момент разполагат за разлика от нас.

Инструментът в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки добавя други законодателни ограничения на Европейски Съюз за ръководство на рецесии, като Механизма за гражданска отбрана на Съюза, както и разпоредбите на Европейски Съюз за съответни браншове, вериги на доставки или артикули, като опазването на здравето, полупроводниците или продоволствената сигурност, за които към този момент са планувани целеви ограничения за реагиране при рецесии. С него се основава добре уравновесена рамка за ръководство на рецесии, с цел да се разпознават другите закани за единния пазар и да се подсигурява безпроблемното му действие посредством:

- Създаване на конструкция за ръководство на рецесии за единния пазар : Нов механизъм за наблюдаване на единния пазар, установяване на разнообразни равнища на риск и съгласуване на подобаваща реакция на няколко стадия — обмисляне на дейности при изключителни обстановки и режими на зоркост и на изключителна обстановка. Първо, рамката за обмисляне на дейности при изключителни обстановки ще разреши на Комисията и на страните членки да основат координационна и информационна мрежа за повишение на готовността. Впоследствие, в случай че бъде открита опасност за единния пазар, Комисията може да задейства режима на зоркост. И най-после, при положение на рецесия с широкообхватно влияние върху единния пазар Съветът може да задейства режима на изключителна обстановка. Ще бъде основана консултативна група, формирана от Комисията и страните членки, която да дава оценка за дадена обстановка и да предлага най-подходящите ограничения за реагиране. Тя ще има съществена роля през целия развой.

- Предлагане на нови дейности за справяне със заканите за единния пазар : В режим на зоркост страните членки, в съдействие с Комисията, ще насочат напъните си главно към наблюдение на веригите на доставки на избрани стратегически значими артикули и услуги, както и към основаването на стратегически запаси в тези области. Когато режимът на изключителна обстановка бъде задействан, свободното придвижване в границите на единния пазар ще бъде непокътнато чрез черен лист на неразрешените ограничавания и, в по-общ проект, посредством засилен и провеждан бързо надзор на едностранните ограничавания. Комисията ще може също така да предложи на страните членки да подсигуряват съществуването на артикули от изключително значение при рецесия посредством улеснение на разширението или смяната на предназначението на индустриални линии или посредством ускорение на издаването на позволения. И най-после, тя ще може също по този начин да предложи на страните членки да извършат целево систематизиране на основаните в режима на зоркост стратегически запаси. Както в режим на зоркост, по този начин и в режим на изключителна обстановка ще се ползват и нови правила за улеснение на възлагането от страна на Комисията от името на страните членки на публични поръчки за артикули и услуги от изключително значение.

- Допускане на крайни ограничения при изключителна обстановка : При изключителни условия и единствено откакто бъде задействан режимът на изключителна обстановка, Комисията ще може също по този начин да приложи принадлежности, за които ще се изисква обособена стъпка за задействане. В подобен случай Комисията ще може да насочи към икономическите оператори специфични претенции за информация, които могат да станат наложителни. Тя може също по този начин да изиска от тях да одобряват поръчки с приоритет за артикули от изключително значение при рецесия, които предприятията би трябвало да изпълнят или да показват пояснение с излагане на съществени учредения за отвод. Освен това чрез ускореното стартиране на пазара на избрани артикули посредством по-бързо изпитване и акредитация, в това число посредством оценяване на сходството, ще бъде обезпечена наличността на тези артикули по време на изключителни обстановки. Правилата, позволяващи такива дерогации, са избрани в обособени оферти за правилник и за инструкция за изменение на редица свързани с съответни артикули регулаторни режими, които съпровождат Регламента за инструмент в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки.

Предложенията ще бъдат разисквани от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. След като бъдат признати от съзаконодателите, регламентите ще влязат в действие на двадесетия ден след деня на публикуването им в Официален вестник на Европейския съюз.

Вече съвсем 30 години единният пазар е най-важният актив на Европейски Съюз, който предлага сигурност, мащаб и благоприятни условия за изява в международен проект на нашите предприятия, както и богато предложение на качествени артикули и услуги за потребителите. При неотдавнашните рецесии обаче и изключително при започване на пандемията от COVID-19 предприятията и жителите бяха наранени от ограничавания за нахлуване на пазара, спиране на доставките и липса на предвидимост на разпоредбите, което докара до фрагментиране на единния пазар. Приетите в отговор на пандемията ограничавания в границите на Европейски Съюз за експорт и за пътешестване, които обаче в доста случаи не бяха замислени по най-хубав метод и не бяха задоволително обосновани предвид на преследваната цел, прекъснаха свободното придвижване на артикули, услуги и хора, като предизвикаха стопански разноски и забавяния и попречиха цялостната реакция при рецесии.

Представеният през днешния ден пакет за инструмент в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки следва апелите на Европейския съвет, който в заключенията си от 1—2 октомври 2020 година съобщи, че Европейски Съюз следва да извлече поучения от пандемията от COVID-19 и да се оправи с продължаващото фрагментиране и към момента наличните спънки и недостатъци на единния пазар при възникването на изключителни обстановки. В отговор на това в своето известие от май 2021 година по отношение на обновената промишлена тактика Комисията разгласи, че ще показа специфичен инструмент за гарантиране на свободното придвижване на артикули, услуги и хора, както и на по-голяма бистрота и съгласуваност по време на рецесия. Европейският парламент приветства проекта на Комисията да показа инструмент в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки и прикани Комисията да го създаде като правно обвързващ систематичен инструмент за гарантиране на свободното придвижване на хора, артикули и услуги при положение на бъдещи рецесии. Преди да показа предлагането, Комисията предприе обширни съвещания, в това число посредством издание на покана за показване на данни и социална консултация, както и изследване измежду страните членки, в допълнение към организирането на огромен семинар и многочислени по-целеви съвещания със заинтригуваните страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР