Европейската комисия представи своя план за действие за европейската демокрация,

...
Европейската комисия представи своя план за действие за европейската демокрация,
Коментари Харесай

Три основни стълба на ЕС: Честни избори, медийна свобода и борба с дезинформацията

Европейската комисия показа своя проект за деяние за европейската народна власт, чиято цел е оправомощаване на жителите и създаване на по-устойчиви демокрации в целия Европейски Съюз.

Устоявайки на провокациите пред нашите демократични системи, подбудени от възходящия екстремизъм и чувството за отдалеченост сред хората и политиците, с проекта за деяние се дефинират ограничения за поощряване на свободни и почтени избори, подсилване на свободата на медиите и битка с дезинформацията. По-конкретно Комисията ще предложи правни дейности по отношение на политическата реклама, които ще бъдат ориентирани към спонсорите на платено наличие и каналите за произвеждане и разпространяване, в това число онлайн платформи, рекламодатели и политически консултанти за изясняване на съответните им отговорности. Комисията също по този начин ще предложи ограничения за справяне с казуса, обвързван с сигурността на публицистите, и ще показа самодейност за тяхната отбрана от стратегически правосъдни производства, ориентирани против присъединяване на обществеността (ССПНСУО). Накрая, Комисията ще насочи напъните си за преразглеждане на настоящия Кодекс за държание по отношение на дезинформацията, като ускори условията за онлайн платформите и вкара непоколебим мониторинг и контрол.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи: С развиването на цифровата гражданска война жителите би трябвало да могат да вършат своя избор по метод, който им разрешава да показват мнението си свободно. Фактите би трябвало да бъдат разграничавани от измислиците, а свободните медии и гражданското общество би трябвало да могат да вземат участие в открит спор без злонамерена интервенция. Затова Европейски Съюз подхваща дейности за възстановяване на устойчивостта на демокрациите ни в границите на Европейски Съюз.

Заместник-председателят по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова съобщи: Демокрацията не може да се приема за даденост; тя би трябвало да бъде поддържана и защитавана. Целта на нашия проект е отбраната и насърчаването на пълноценно присъединяване на жителите, оправомощаването им да вършат своя избор в общественото пространство свободно и без операции. Трябва да актуализираме разпоредбите, с цел да управляваме опциите и провокациите на цифровата епоха. С проекта се оферират дейности за повишение на отбраната на публицистите и за битка с дезинформацията и намесата, като в същото време се пази изцяло свободата на изложение.

С развиването на цифровата гражданска война жителите би трябвало да могат да избират, тъй че мнението им да бъде изразявано свободно, обстоятелствата да бъдат разграничавани от фикцията, а свободните медии и гражданското общество да могат да вземат участие в открит спор без злонамерена интервенция. Предизвикателствата, пред които е изправен Европейски Съюз, не са лимитирани до границите му, и по тази причина всички негови дейности ще имат отражение отвън него.

В проекта за деяние за европейската народна власт се показват ограничения, насочени към три съществени стълба:

1. Насърчаване на свободни и почтени избори

Комисията ще предложи законодателство по отношение на прозрачността на спонсорираното политическо наличие („ политическа реклама “). Комисията също по този начин ще преразгледа разпоредбите за финансиране на европейските политически партии. Посредством Европейската мрежа за съдействие в региона на изборите Комисията ще укрепи съдействието сред страните членки и ще стартира нов действен механизъм, с който ще се подкрепи постигането на сполучлив и своевременен продан по отношение на въпроси, свързани с честността на изборите като киберсигурността на изборите.

Комисията ще провежда демонстрация на високо ниво, на която ще се срещнат разнообразни органи, с цел да преодолеят провокациите, свързани с изборните процеси, както и с цел да се даде опция на жителите да вземат участие като гласоподаватели и претенденти в демократичния развой. Солидната народна власт зависи от ангажираността на жителите и дейното гражданско общество, освен по време на избори. За тази цел проектът за деяние предизвиква потреблението на структурните фондове на Европейски Съюз и наличното финансиране по линия на новата стратегия „ Творческа Европа “, а също по този начин акцентира смисъла на дейното присъединяване измежду младежите, което е главен детайл от тактиката на Европейски Съюз за младежта. Европейски Съюз също по този начин ще укрепи потенциала на задачите на Европейски Съюз за наблюдаване на избори в трети страни.

2. Укрепване на медийната независимост и плурализъм

През последните години сигурността на публицистите продължи да се утежнява — в няколко страни членки набъбна броят на физическите и онлайн закани и набези върху публицисти. Ето за какво през 2021 година Комисията ще предложи рекомендация по отношение на сигурността на публицистите, като ще обърне особено внимание на заканите против дами публицисти, както и самодейност за ограничение на злоупотребата със правосъдни производства, ориентирани против присъединяване на обществеността (ССПНСУО). Комисията също по този начин ще работи в тясно съдействие с страните членки посредством структуриран разговор и ще обезпечи стабилно финансиране за планове за правна и практическа помощ за публицисти в Европейски Съюз и на други места. Накрая, Комисията ще предложи и спомагателни ограничения в поддръжка на медийния плурализъм и за повишение на прозрачността във връзка със собствеността върху медиите и държавната реклама, наред с другото, посредством Обзор на собствеността върху медиите.

Планът за деяние за европейската народна власт върви ръка за ръка с проекта за деяние в региона на медиите и аудио-визуалния бранш, чиято цел е да се подкрепи бранша, с цел да се възвърне и да се възползва оптимално от цифровата промяна.

3. Борба с дезинформацията

Планът за деяние предлага да се усъвършенства съществуващия инструментариум на Европейски Съюз за противопоставяне на непознатата интервенция, в това число нови принадлежности, които разрешават налагането на финансови наказания на причинителите. Комисията ще насочи напъните си към превръщане на Кодекса за държание по отношение на дезинформацията в рамка за взаимно контролиране на отговорностите и отговорността на онлайн платформите в сходство с идния законодателен акт за цифровите услуги. За тази цел напролет на 2021 година Комисията ще издаде насоки за възстановяване на Кодекса за държание и ще изготви по-стабилна рамка за мониторинг на неговото използването. Комисията и висшият представител ще подхващат също по този начин ограничения за подсилване на устойчивостта на нашите общества и за поощряване на интернационалните партньорства.

Следващи стъпки

Комисията ще извърши проекта за деяние за европейската народна власт последователно до 2023 година, което е година преди изборите за Европейски парламент. След това тя ще оцени също по този начин постигнатия прогрес и това дали ще са нужни по-нататъшни стъпки. Комисията ще продължи да работи с Европейския парламент и Съвета, както и с необятния кръг от национални участници, обществени и частни и неправителствени органи, които са от главно значение за укрепването на устойчивостта на нашите демокрации.

Настоящият проект за деяние за европейската народна власт дружно с новия европейски механизъм за върховенството на закона, новата тактика за подсилване на използването на Хартата на главните права, проекта за деяние в региона на медиите и аудио-визуалния бранш, както и пакета от ограничения, подхванати за поощряване и отбрана на равенството в целия Европейски Съюз, ще бъдат главен мотор, с цел да се даде нов подтик на европейската народна власт за превъзмогване на провокациите на цифровата епоха. Ангажиментът към демокрацията е залегнал също във външната активност на Европейски Съюз и е главен дирек на неговата работа с присъединяващите се и прилежащите страни. Планът за деяние за европейската народна власт е една от главните начинания на работната стратегия на Комисията за 2020 година, оповестена в политическите насоки на ръководителя Урсула фон дер Лайен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР