Европейската комисия представи Европейския законодателен акт за свободата на медиите

...
Европейската комисия представи Европейския законодателен акт за свободата на медиите
Коментари Харесай

Ето как ЕК иска да гарантира свободата на медиите

Европейската комисия показа Европейския законодателен акт за свободата на медиите — реформаторски набор от правила за отбрана на плурализма и независимостта на медиите в Европейски Съюз. Предложеният правилник включва, наред с другото, гаранции против политическата интервенция в публицистичните решения и против непозволеното следене. С него се слага и акцент върху независимостта и постоянното финансиране на публичните медии, както и върху прозрачността на собствеността върху медиите и разпределянето на държавната реклама. Законодателният акт обгръща и въпроса за медийната централизация и с него се основава нов самостоятелен Европейски съвет за медийните услуги. Комисията одобри и спомагателна рекомендация за поощряване на вътрешните гаранции за публицистична самостоятелност и за в допълнение усилване на прозрачността на собствеността в медийния бранш.

Европейският законодателен акт за свободата на медиите ще подсигурява, че медиите, били те публични или частни, ще могат да работят по-лесно зад граница в границите на вътрешния пазар на Европейски Съюз, без върху тях да се упражнява непозволен напън и като се взема поради цифровата промяна на медийното пространство:

Защита на публицистичната самостоятелност — регламентът ще изисква от страните членки да зачитат ефикасната публицистична независимост на доставчиците на медийни услуги и да усъвършенстват отбраната на журналистическите източници. Освен това доставчиците на медийни услуги ще би трябвало да подсигуряват бистрота във връзка с това чия благосъстоятелност са, като оповестяват обществено тази информация и подхващат ограничения за гарантиране на независимостта на обособените публицистични решения.

Забрана за потребление на шпионски програмен продукт против медиите — Законодателният акт за свободата на медиите включва мощни гаранции против потреблението на шпионски програмен продукт против медии, публицисти и техните фамилии.

Независими публични медии — финансирането, предоставяно на публичните медии, следва да бъде съответно и устойчиво, тъй че да подсигурява публицистична самостоятелност. Ръководителите и управителните препоръки на публичните медии ще би трябвало да бъдат назначавани по транспарантен, открит и недискриминационен метод. Доставчиците на публични медийни услуги би трябвало независимо да дават разнообразна информация и разнородни отзиви в сходство със своята задача за социална услуга.

Тестове за медиен плурализъм — Законодателният акт за свободата на медиите изисква от страните членки да правят оценка въздействието на концентрацията на медийния пазар върху медийния плурализъм и публицистичната самостоятелност. Той изисква също по този начин всевъзможни законодателни, регулаторни или административни ограничения, подхванати от страна членка, които биха могли да обиден медиите, да бъдат съответно обосновани и пропорционални.

Прозрачна държавна реклама — със Законодателния акт за свободата на медиите ще бъдат открити нови условия за разпределянето на държавната реклама сред медиите, тъй че тя да бъде транспарантна и недискриминационна. Законодателният акт също по този начин ще ускори прозрачността и обективността при системите за измервания на аудиторията, които оказват влияние върху цените на рекламата, по-специално онлайн рекламата.

Защита на медийното наличие онлайн — изключително огромните онлайн платформи с над 45 милиона консуматори, както е посочено в Законодателния акт за цифровите услуги, ще би трябвало да показват претекстове на доставчиците на медийни услуги, преди да подхващат прекъсване на наличие. Всички тъжби, подадени от снабдители на медийни услуги, ще би трябвало да бъдат обсъждани предпочитано от тези платформи.

Ново право на потребителите да персонализират медийното си предложение — със Законодателния акт за свободата на медиите ще се вкара право на персонализиране на медийното предложение на устройства и интерфейси, като хибридни тв приемници, което ще даде опция на потребителите да трансформират настройките по дифолт, с цел да дават отговор на личните им желания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР