Европейската комисия предложи за първи път мерки за предотвратяване на

...
Европейската комисия предложи за първи път мерки за предотвратяване на
Коментари Харесай

ЕК предложи мерки за намаляване на замърсяването с пластмасови микрочастици

Европейската комисия предложи за първи път ограничения за попречване на замърсяването с пластмасови микрочастици от непреднамерено изпускане на пластмасови гранули или пелети.

Предложението за Pегламент за попречване на изпускането на гранули обгръща положителни практики в обработката им, наложително узаконяване и персонални заявления, както и обща методика за оценка на загубите. За дребните и междинните предприятия ще се ползват по-леки условия, което да улесни тяхното съблюдаване.

Необходимостта да се обърне внимание на възходящото съществуване на пластмасови микрочастици в околната среда беше открита в Стратегията на Европейски Съюз за пластмасите, Плана за деяние за кръговата стопанска система и проекта и Плана за деяние за нулево замърсяване. Всяка година сред 52 и 184 хиляди тона гранули или пелети се освобождават в околната среда заради погрешно отнасяне по цялата верига на доставки. Днешното предложение има за цел да подсигурява, че всички оператори, обработващи пелети в Европейски Съюз, подхващат съответните защитни ограничения. Очаква се това да понижи изпускането на пелети с до 74 %, което ще докара до по-чисти екосистеми, ще способства за неналичието на пластмаси в реките и океаните и ще понижи евентуалните опасности за човешкото здраве.

Заедно с рестриктивните мерки за съзнателно добавени пластмасови микрочастици от 25 септември 2023 година, признатите през днешния ден правила са първите принадлежности на Европейски Съюз, особено предопределени за справяне със замърсяването с пластмасови микрочастици при източника.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР