Европейската комисия предложи от бюджета на ЕС да бъдат осигурени

...
Европейската комисия предложи от бюджета на ЕС да бъдат осигурени
Коментари Харесай

ЕК дава половин милиард за производство на боеприпаси

Европейската комисия предложи от бюджета на Европейски Съюз да бъдат обезпечени половин милиард евро за разрастване на производството на муниции.
Предложението е обвързвано с решението на Съвета на Европейски Съюз от март за доставка на муниции за Украйна и за запълване на европейските ресурси, се показва в известие на Европейска комисия.
Предвижда се безплатно да бъдат предоставяни средства за разширение и осъвмереняване на производството, за разрастване на нови индустриални мощности, за запасяване със първични материали, за удължение на живота на муниции с изтичаща валидност, за преквалификация на служащи.
Комисията предлага да се съберат данни за вероятните усложнения по индустриалните вериги.
Според предлагането е належащо страните от Европейски Съюз да могат да дават преимущество на някои военни поръчки, както и да се ускорят издаването на разрешителни и работата по съответните публични поръчки.
Комисията показва очакване предложенията да получат утвърждение преди лятото.
ЕК добавя, че поради войната, която Русия предприе против Украйна, търсенето на муниции на международния пазар е повишено.
Това води до противоречие сред търсенето и предлагането.
През март Европейският съюз съумя да стигне до единодушие да отпусне 2 милиарда евро, с цел да достави на Киев 1 милион артилерийски боеприпаса, и с цел да направи взаимни покупки на боеприпаси, с които да се попълнят запасите на страните членки.
България остана отвън тези проекти, защото не употребява НАТО-вския диаметър 155 мм.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР