Европейската комисия предлага сертификатите за напълно ваксинирани срещу Covid-19 да

...
Европейската комисия предлага сертификатите за напълно ваксинирани срещу Covid-19 да
Коментари Харесай

ЕК предлага сертификатите за напълно ваксинираните срещу COVID-19 да бъдат валидни 9 месеца

Европейската комисия предлага документите за изцяло имунизирани против Covid-19 да бъдат с годност до 9 месеца след слагането на втората доза, заяви еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс:

" Този интервал от 9 месеца е съгласуван с рекомендациите на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите за слагането на бустерната доза след шестия месец. Предвижда се спомагателен интервал от 3 месеца, с цел да се даде опция за акомодация на националните имунизационни акции и за достъп на жителите до тези ваксини ".

" Затова е добре да се планува слагането на спомагателната доза след приключването на шестте месеца. По-конкретно това значи, че страните членки би трябвало да одобряват документите най-късно 9 месеца след цялостната имунизация. След това те няма да се признават, в случай че не е сложена бустерна доза ", уточни еврокомисарят по правораздаването.

" Комисията може, в случай че е належащо, да предложи подобаващ интервал за приемане и за документи за имунизация, издадени след сложена бустерна доза ", добави той.

Рейндерс добави, че Комисията ще призове Съвета да утвърди рекомендацията допустимо най-бързо, тъй че новите правила да влязат в действие от 10-ти януари.

Европейски Съюз може също по този начин да вкара актуализации на по този начин наречената " светофарна карта за пътешестване " и да опрости процедурите си, предопределени да предотвратят навлизането на нови разновидности на Covid-19.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР