Европейската комисия потвърди днес, че продажбата на българския клон на

...
Европейската комисия потвърди днес, че продажбата на българския клон на
Коментари Харесай

Продажбата на Пиреос банк у нас е според правилата

Европейската комисия удостовери през днешния ден, че продажбата на българския клон на „ Пиреос банк “ на „ Юробанк “ (Пощенска банка) не нарушава европейските правила за разпределяне на държавна помощ.

През ноември 2015 година Комисията утвърди държавна помощ от Гърция за реконструкцията на „ Юробанк “ и „ Пиреос банк “ съгласно европейските правила и при серия поети задължения.

Един от тях от страна на „ Пиреос банк “ е бил тя да продаде клоновете си преди края на 2018 година. За „ Юробанк “ пък един от уговорките е бил тя да не бъде продавана преди края на 2018 година.

След процеса по покупко-продажба през ноември 2018 година, „ Пиреос банк “ афишира продажбата на своя български клон на „ Юробанк “, която завършва през юни 2019 година.

Европейската комисия получава тъжба през януари 2019 година от един от участниците в търга, съгласно който продажбата е в нарушаване с уговорките за разпределяне на държавна помощ, като засяга отпусната помощ от Гърция.

Според Европейската комисия, " Пиреос банк “ в действителност е продала българския си клон след планувания период, само че тази къса пролонгация не е засегнала спазването на разпоредбите за отпуснатата от Гърция държавна помощ за реконструкцията на „ Пиреoс “ през 2015 година. Комисията също по този начин стига до заключението, че транзакциите сред двете банки са осъществени в сходство с всички други задължения за държавна помощ съгласно решенията за нейното разпределяне от 2015 година, както и че не е отпускана спомагателна помощ на „ Юробанк “ по време на продажбата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР